14.700 IJsselstrekers ontvangen brief over invullen keuze Donorregister | Oude IJsselstreek Vizier


Duitse orgaandonatiepas.
Duitse orgaandonatiepas. (Foto: Pixabay)

14.700 IJsselstrekers ontvangen brief over invullen keuze Donorregister

  Nieuwsflits

Oude IJsselstreek - Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Oude IJsselstreek die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 29 januari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 14.700 inwoners van de gemeente.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. 

Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.”

Tot 1 januari 2021 vulde 55% van de inwoners van Oude IJsselstreek vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 56% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 31,6% wil geen orgaandonor worden en 12,4% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Meer berichten