(No) Time To Waste! | Oude IJsselstreek Vizier


Kunstenaar Léon Dekker en Margareth van Aken uit Etten. (foto: Roel Kleinpenning)
Kunstenaar Léon Dekker en Margareth van Aken uit Etten. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

(No) Time To Waste!

  Nieuwsflits

Etten - “We mogen geen tijd verspillen om te voorkomen dat oude ambachten verloren gaan”, zeggen kunstenaars Margareth van Aken en Léon Marie Dekker. “We brengen daarom kunst en oude ambachten samen in de tentoonstelling (No) Time To Waste.” De tentoonstelling wordt gehouden van 9 april tot 2 mei bij CIVON op het DRU Cultuurpark in Ulft. Het kan zijn dat in verband met corona de tentoonstelling iets naar achteren verschoven wordt.

door Carla van der Meer

“De titel van de tentoonstelling slaat ook op het recyclen van afval”, laat Van Aken weten. “Bij de oude ambachten ging niet veel verloren. Er was weinig afval. Ook laten we zien dat producten hergebruikt kunnen worden om verspilling te voorkomen.”

Verbinden en inspireren

“We willen de maakindustrie grensoverschrijdend maken”, geeft Van Aken aan. “We dachten: we moeten iets doen met kunstenaars en oude ambachten.” Aan de tentoonstelling (No) Time To Waste! werken 17 Nederlandse en Duitse kunstenaars mee. “We verbinden de kunstenaars aan de mensen die een oud ambacht uitvoeren”, zegt Van Aken. “Hiermee willen we verbinden en inspireren. Iedereen heeft de neiging om dicht bij zichzelf te blijven. Door een kunstenaar op een andere manier bezig te laten zijn door hem of haar met een oud ambacht te verbinden, zoals kantklossen, kunnen nieuwe inzichten ontstaan. We halen de kunstenaars uit hun comfortzone. Ook willen we de ambachtslieden de kans geven om over hun eigen werk na te denken. Sommigen exposeren hun oude ambachten. Er is bijvoorbeeld een stoelenmatter die restauraties uitvoert voor het Rijksmuseum. Hij is de vierde of vijfde generatie stoelenmatters in zijn familie. We hebben ook een wilgenvlechtster die een eigen bedrijf heeft in het maken van manden.”

Aan de tentoonstelling werken onder andere een koperslager uit Silvolde mee, een papierschepper uit Doesburg, een boekbinder en iemand die glas-in-lood maakt uit Doetinchem, een houtdraaier uit Winterswijk, een goudsmid uit Bocholt en een klokkengieter uit Gescher. “De tentoonstelling (No) Time To Waste komt voor uit de Leonardo da Vinci Innovation”, legt Van Aken uit. “Het is bedoeld om wetenschap, techniek en kunst in het Duits-Nederlandse grensgebied onder de aandacht te brengen.”

Dit is een Duits-Nederlands initiatief in de Achterhoek en Kreis Borken. Hieraan werken CIVON, gemeente Bocholt en de gemeente Oude IJsselstreek mee, maar ook LWL-Industriemuseum TextilWerk Bocholt, Stadtmuseum Bocholt en de archeologische vereniging Bocholt.

Dekker en Van Aken vormen samen Warmgroen. Dekker is beeldend kunstenaar en Van Aken werkt bij een vloerenfabrikant waar ze zich met design bezighoudt. “Kunst is heel breed”, geeft Dekker aan. “Het is niet alleen Karel Appel. Kunst zit ook in gebruiksvoorwerpen. Ambachtslieden kunnen heel mooie dingen maken. Dat is ook kunst?”

Meer berichten