Kerkplein Gendringen ‘op de schop’ | Oude IJsselstreek Vizier


Kerkplein Gendringen.
Kerkplein Gendringen. (Foto: Google Maps)

Kerkplein Gendringen ‘op de schop’

  Nieuwsflits

Gendringen - Er wordt druk gebouwd in het centrum van Gendringen. De contouren van De Oevelgunne, het nieuwe woonzorgcentrum en verpleeghuis, zijn goed zichtbaar en nu is het tijd om ook de omgeving onder handen te nemen. Afgelopen najaar is gestart met de voorbereidingen van de herinrichting van het Kerkplein en delen van de omliggende straten. 

Samenwerking

Wethouder Ria Ankersmit: “Het is alweer anderhalf jaar geleden dat we voor het eerst bij elkaar zaten met aanwonenden, Wonion, Azora, vertegenwoordigers van beide kerken, Stichting Gendringen Leefbaar en ondernemers, om te kijken naar de mogelijkheden voor het Kerkplein.” Alle partijen waren het er over eens dat de nieuwbouw van De Oevelgunne kansen biedt om het Kerkplein op te knappen, leefbaar en toekomstbestendig te maken. “Samen hebben we een mooi ontwerp gemaakt, waarvoor de gemeenteraad vorig jaar extra middelen heeft vrijgemaakt”, vervolgt de wethouder. “En nu is het eindelijk zo ver, we gaan aan de slag!”

Het ontwerp

In het nieuwe ontwerp is onder andere gebruik gemaakt van vloeiende vormen, waardoor er een mooie samenhang komt tussen de omgeving van De Oevelgunne en beide kerken. Voor De Oevelgunne komt een terras dat een centraal punt wordt in het plein. Er is ook oog voor de kleine details van het plein en de mooie bestaande onderdelen. Zo is er bijvoorbeeld een patroon zichtbaar in de bestrating dat laat zien waar vroeger een deel van de protestantse kerk stond. Dat blijft intact. “Er zijn ideeën vanuit de samenleving verwerkt in het plan, zoals het ontwerp van het straatmeubilair dat is overgenomen uit het plan ‘Groene Grotestraat’ dat door een aantal enthousiaste ondernemers is opgesteld”, aldus wethouder Ankersmit. “Ook met beide kerkgemeenten hebben we op een heel prettige en constructieve manier afspraken kunnen maken. Het is echt een ontwerp van ons allemaal geworden.”

Start

Afgelopen week is er een begin gemaakt bij de protestantse kerk. De rododendrons die zijn herplaatst op de begraafplaats aan de Wiekenseweg en een aantal bomen is verwijderd. De leilindes konden helaas niet verplaatst worden, omdat de kans dat ze een verhuizing overleven erg klein is. De bomen die gekapt zijn, staan niet op een bijzondere bomenlijst. Behalve de rode beuk; deze wordt verplaatst en krijgt in het nieuwe ontwerp een betere plek, waar hij meer ruimte krijgt. De gekapte bomen worden in het nieuwe plan vervangen door een groter aantal bomen die toekomstbestendig zijn en meer dan 100 jaar moeten kunnen blijven staan. Er komt een watervoorziening onder de nieuwe bomen die water opvangt en vasthoudt, zodat de bomen in de toekomst, als het droger wordt, kunnen overleven. De wortels krijgen ook meer ruimte om te groeien.

Deze week wordt een deel van de tuinmuur (Kerkplein-zijde) gesloopt. Daarna wordt de tuinmuur in haar nieuwe (ronde) vorm weer opgemetseld. Het vervolg van het werk wordt in fases ingedeeld, zodat Gendringen zo goed mogelijk bereikbaar blijft. Als alles volgens planning loopt is het werk in het najaar van 2021 klaar.

De ontwerpen zijn openbaar en zichtbaar op de site van gemeente Oude IJsselstreek (zoek op gebiedsvisie Gendringen).

Gebiedsvisie

In maart vorig jaar heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek de ‘Gebiedsvisie centrum Gendringen’ vastgesteld. De gebiedsvisie beschrijft de huidige (ruimtelijke) situatie in Gendringen en geeft een visie op de ontwikkeling van het centrum in de toekomst. Het Kerkplein vormt een belangrijk onderdeel uit deze visie. 

Op 10 en 25 februari zal de gemeenteraad ook over de gebiedsvisie spreken.

Meer berichten