Column Remko Alberink: Herstel


Foto:

Column Remko Alberink: Herstel

  Nieuwsflits

De kerstbomen zijn ingezameld, de ballen die op anderhalve meter waren neergehangen, liggen weer in de kelderkast en in januari heeft Nederland de feestmaand december achter zich gelaten. Feestmaand, ja in naam dan, want er was afgelopen december weinig te vieren. Corona lijkt nationaal gezien voorlopig sterker dan de gezamenlijke wil om in Nederland van dit virus af te komen.

In Ulft passeerde ik recent in een supermarkt een vrouw die klaagde over wat er allemaal niet kon en hoeveel pijn het haar deed. Ik hoorde de woorden buurtfeest en dierentuin vallen. Haar kennis waarmee ze praatte bleef op afstand, maar barstte in snikken uit, ze bleek ruim twee weken ervoor haar man te hebben verloren aan corona. “Dat bedoel ik met pijn”, hoor ik de eerste vrouw roepen. “Al die corona.”

Nu dacht ik bij mezelf, terwijl ik doorliep, dat het projecteren van het woord pijn nu wel heel ongelukkig was, geen dagtrip kunnen maken is van een geheel andere orde dan wanneer je dierbaren verliest.

Deze crisis is een resetmomentje voor ons als wereldbevolking. Zo heb ik persoonlijk leren waarderen wat er nog wel is, in plaats van te kijken naar wat er allemaal niet kan. Verder heb ik aan huis gekluisterd avonden tv gekeken, iets dat me normaal met een drukke agenda niet zou lukken.

Ik baal vooral voor hen die reguliere zorg ontberen in deze tijd, en de mensen die in de zorg werkzaam zijn. Deze laatste groep heeft geen tijd voor het bankhangen en oude tv-series terugkijken. Waarom niet? Omdat we met zijn allen niet in staat zijn dit coronavirus te verslaan. Nu de eerste vaccins zijn uitgedeeld hoop ik dat 2021 een jaar van herstel wordt, en dat iedereen aan het eind van het jaar weer plezier beleeft aan het neerzetten van de kerstboom, met veel ballen dicht bij elkaar, zoals het hoort.

Meer berichten