<p>Carmen en Olaf Molenaar uit Ulft schreven het boek Gelukkig met minder spullen, een persoonlijke zoektocht naar minimalisme. (foto: Roel Kleinpenning) </p>

Carmen en Olaf Molenaar uit Ulft schreven het boek Gelukkig met minder spullen, een persoonlijke zoektocht naar minimalisme. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: )

Boek over minimalistisch leven

  Nieuwsflits

Ulft - Olaf en Carmen Molenaar uit Ulft hebben zakelijk gezien beiden te maken met duurzaamheid. En nu ook privé, ze schreven namelijk in coronatijd het online-boek ‘Gelukkig met minder spullen’, verwijzend naar duurzaamheid en een minimalistisch leven. Olaf (55) is online-marketeer en fotograaf, Carmen (47) is communicatie-adviseur en opruimcoach. Er werd bij hen al geen vlees gegeten, maar met de nieuwe lessen is het laatste jaar het roer écht om bij de Molenaars. Een les is dat het allemaal best wat minder kan en dat je een stuk rustiger in het hoofd kan worden wanneer je enkel spullen hebt waar je blij van wordt. Olaf: “ik had 2000 cd’s en bijna 3000 boeken, die zijn bijna allemaal weg.”

door Remko Alberink

Het idee voor hun boek ontstond na een weddenschap. Olaf en Carmen Molenaar daagden elkaar uit om in de eerste helft van 2020 geen nieuwe kleding te kopen. Deze stok achter de deur hadden ze beiden nodig om niet ‘de fout’ in te gaan. Zouden zij anderen kunnen inspireren hetzelfde te doen? Zo ontstond een aansprekend en actueel boek. 

“We zijn duurzaam bezig en zochten daarbij een manier om ons te onderscheiden. Dat hebben we gedaan door een persoonlijk verhaal op te schrijven. Onze weg naar duurzaamheid”, legt Carmen Molenaar uit . Het online-boek, dat te koop is bij bol.com, amazon.nl en kobo.com, bestaat uit zestien hoofdstukken. “Meestal begon Olaf met een anekdote en vulde ik hem aan”, legt Carmen uit. “Het mooie is dat we echt alles samen hebben gedaan, zonder de hulp van mensen van buitenaf”, schetst Olaf.

Het gezin Molenaar werkt op verschillende fronten aan duurzaamheid. Carmen: “Zo eten we geen vlees, rijden we elektrisch, wonen we in een duurzaam huis en gaan we op fietsvakantie.”

Daarbij vult ze aan: “Omdat ik zelf ook als opruimcoach werk, geven we in het boek ook tips om zelf aan de slag te gaan. De meeste boeken op dit gebied zijn oersaai, wij hebben het door persoonlijke anekdotes heel anders gedaan.”

Duurzaam en minimalistisch leven, het gaat met pieken en dalen. “Geen vlees eten was helemaal niet moeilijk, maar bijvoorbeeld geen nieuwe kleren kopen was een stuk lastiger”, meent Carmen.

“Het is een persoonlijke zoektocht naar minimalisme”, meent Olaf. “Wij zijn echt niet Mr. en Mrs. Perfect. Ik werk al bijna acht jaar voor NL Greenlabel, het bedrijf van Nico Wissing en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Zodoende werd ik me meer bewust van duurzaamheid.”

De keuken is het domein van Olaf. “Ik kook bijvoorbeeld altijd, dan wil je natuurlijk dat je ook alles makkelijk kunt vinden. Dat moet opgeruimd zijn, en dat genereert weer een bepaalde rust. Dat geldt ook voor een opgeruimd bureau, dan ben je mentaal ook rustiger.”

Doel van het duo is om hun leefwijze uit te dragen. Carmen, die met Opgeruimd met Carmen aan de weg timmert: “Het kan nu helaas niet in coronatijd, maar we zouden graag lezingen en workshops geven om mensen te inspireren.”

Het strand is voor het duo een place to be en symbolisch voor hun gedachtegoed. “Vooral op de Wadden, waarbij Schiermonnikoog onze favoriet is”, zegt de Ulftse. “Daar is nog rust en ruimte, dat is genieten.”

Hun beide kinderen zijn meegegroeid in de gedachten van hun ouders. “Ze zijn blij met onze elektrische auto, het rijdt veel rustiger. En een maaltijd zonder ‘echt’ vlees is voor de kinderen geen enkel probleem.”

Delen hoofdstukken op site

Olaf en Carmen publiceren met ingang van deze week wekelijks een deel van een hoofdstuk van hun boek op de website www.gelukkigmetminderspullen.nl. Olaf: “Dit is om mensen te interesseren voor het online boek en ze ook een eerste zetje te geven. Soms zien mensen door de bomen het bos niet meer.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden