Wethouder Bert Kuster, Directeur Hans Schirmbeck en manager Yvette Bergman in een coronaproof STOERlokaal.
Wethouder Bert Kuster, Directeur Hans Schirmbeck en manager Yvette Bergman in een coronaproof STOERlokaal. (Foto: )

Participatiebedrijf STOER van start

  Nieuwsflits

Ulft - STOER is maandag 4 januari van start gegaan. STOER is het participatiebedrijf van de gemeente Oude IJsselstreek.

Het is een bijzonder bedrijf dat werkt op basis van de gemeentelijke visie op de uitvoering van de Participatiewet, getiteld: ‘Transformatie in de kijk op werk’. 

Met STOER wil de gemeente de droom waarmaken om voor alle inwoners van de gemeente die nu nog een uitkering hebben, werk te bieden. 

Dromen en doen in fases

Het college van de gemeente Oude IJsselstreek wil dat iedere inwoner straks werk heeft en mee kan doen. Inwoners hebben geen uitkering meer, maar een arbeidsovereenkomst, zodat zij hun talenten kunnen benutten in een baan bij een werkgever. Deze droom is richtinggevend voor het werken, naar die werkelijkheid werkt STOER gefaseerd toe. De basistaak voor STOER is loopbaanbegeleiding en -ondersteuning.

De komende tijd werken gemeente en STOER verder aan het mogelijk maken van een arbeidscontract in plaats van een uitkering. Hiervoor moeten nog de nodige juridische en politieke hobbels genomen worden. Dit vraagt om creativiteit in het samen zoeken naar mogelijkheden. Wethouder Bert Kuster: “Bewezen is dat mensen die werken, meedoen aan de samenleving, gezonder zijn, gelukkiger zijn, zich meer gewaardeerd voelen, en daarom minder beroep doen op regelingen. Wij gunnen alle inwoners dat geluk en blijven ons daarom inzetten voor onze droom.”

Basis op orde

Als eerste heeft STOER de basisdienstverlening op orde gebracht. Iedereen krijgt zijn inkomen, een loopbaanbegeleider en kan naar de nieuwe plek op het DRU Industriepark in Ulft komen. Directeur Hans Schirmbeck: “Helaas kunnen we onze deuren nog niet wagenwijd openzetten voor spontaan bezoek. Door de coronamaatregelen moeten we voorlopig op afspraak werken. Alle inwoners die bij STOER komen, hebben in december persoonlijk bericht van ons gekregen. Zij hoeven zelf niets te doen, de overgang gaat voor hen vanzelf.”

STOER is gevestigd op het DRU Industriepark in Ulft. Het bedrijf lijkt in niets op de conventionele Sociale Diensten in Nederland. Ook de inrichting van de ruimte, het STOERlokaal, waar inwoners welkom zijn, is daar een voorbeeld van. Het is een grote open ruimte met diverse werk- en gespreksplekken. Veel groen, verse koffie en ingericht met refurbished meubelen gemaakt door lokale bedrijven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden