‘We missen mensen in de bieb’


Minouk Woltering van de Bibliotheek Achterhoekse Poort in de vestiging Terborg. (foto: Roel Kleinpenning)
Minouk Woltering van de Bibliotheek Achterhoekse Poort in de vestiging Terborg. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

‘We missen mensen in de bieb’

  Nieuwsflits

Terborg - “Het was voor ons ook een raar jaar”, zegt Minouk Woltering, communicatiemedewerker Bibliotheek Achterhoekse Poort. “Dit jaar was de bibliotheek veel minder een ontmoetingsplek zoals we dat zouden willen. Veel activiteiten en cursussen konden niet doorgaan. We misten ook de mensen in de bibliotheek.” Woltering vindt het wel mooi dat er diverse initiatieven zijn ontstaan, zoals de verbetering van digitale vaardigheden.

door Carla van der Meer

Er is ook een bel-team van vrijwilligers opgericht die de oudste leden belden om te vragen hoe het ging. “Het bleek dat veel ouderen een goed sociaal netwerk hebben”, laat Woltering weten.

Online voorleeskwartier

Verder was er het online voorleeskwartier voor kinderen. “Met beeld erbij is het leuker om voor te lezen”, vertelt Woltering. Op onze website hebben we iedere week een online boekentip voor de kinderen. Populaire zijn boeken van Jeff Kinney, Andy Griffiths en Rachel Renée Russell.

De bibliotheek is weer gesloten tot en met 19 januari vanwege de tweede lockdown. “Bij de eerste lockdown hadden we de verrassingstasjes”, vertelt Woltering. “Ook hebben we een corona-enquête gehouden onder de leden met de vraag wat ze misten. We hebben ingezet op de online bibliotheek. Maar we merken dat het papieren boek ook in trek blijft.”

Woltering heeft geen specifieke kersttips. “In de kerstvakantie is er wel een workshop van Inge Spaan”, vertelt ze. “Kinderen van 8 tot 11 jaar kunnen het verhaal van het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw afmaken. Ze schrijven opdracht 8: stop de overstromende fontein van Influtia. Ze kunnen hiermee kans maken op kaartjes voor de musical ‘Koning van Katoren’ in Schouwburg Amphion op 14 maart volgend jaar.

We hebben altijd boeken op reservering staan. Nu zijn de Zeven Zussen, ‘Dochters van een nieuwe tijd’ van Carmen Korn en kerstkookboeken populair.”

Tot 19 januari is bij alle vestigingen de Afhaalbieb geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 15 tot 17 uur (behalve op 25 december en 1 januari). Leesmateriaal en boeken die van tevoren besteld zijn kunnen dan opgehaald worden en uitgelezen boeken kunnen geretourneerd worden. Mensen ontvangen een bericht wanneer ze hun bestelling op kunnen halen. Leden van de bibliotheek kunnen ook e-books en luisterboeken lenen via: www.onlinebibliotheek.nl. Ook de gratis tijdschriften-app is een succes.

www.achterhoeksepoort.nl

Meer berichten