<p>De eerste struikelsteen in Terborg wordt gelegd voor Doetinchemseweg 10. Rechts woonde Salli Levy. Hij werd in 1941 opgepakt en in Mauthausen vermoord. (foto: St. Struikelstenen Oude IJsselstreek)</p>

De eerste struikelsteen in Terborg wordt gelegd voor Doetinchemseweg 10. Rechts woonde Salli Levy. Hij werd in 1941 opgepakt en in Mauthausen vermoord. (foto: St. Struikelstenen Oude IJsselstreek)

(Foto: )

Eerste struikelstenen in april 2021 in Terborg

  Nieuwsflits

Oude IJsselstreek - De stichting Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek wil zogenaamde struikelstenen laten leggen op plaatsen in de gemeente waarvandaan joodse inwoners zijn weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog. Het is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die in de afgelopen jaren bijna 75.000 struikelstenen in meer dan 20 Europese landen heeft geplaatst. Op maandag 19 april worden door Demnig persoonlijk struikelstenen gelegd in Terborg. Op 8 locaties komen 17 stenen te liggen. De eerste steen wordt gelegd voor Doetinchemseweg 10 ter nagedachtenis aan Salli Levy, die al in 1941 bij een razzia is opgepakt en vermoord in Mauthausen. Zijn vrouw en kinderen doken onder en overleefden de oorlog. Familieleden van de omgekomen personen zullen die dag aanwezig zijn. ‘s Avonds is er een lezing over de achtergronden plus expositie in de Georgiuskerk. Struikelstenen in Silvolde, Westendorp en Varsseveld volgen op een latere datum. Ook laat de stichting informatiepanelen (struikeldrempels) plaatsen op drie relevante locaties in de gemeente en verschijnt er een boek over de historie van de joodse bevolking in de regio.

Men kan dit initiatief steunen door sponsoring en donatie:

struikelstenen-oudeijsselstreek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden