Jonah Falke gaat voor nieuw boek naar geboortegrond van Vincent van Gogh


Foto:

Jonah Falke gaat voor nieuw boek naar geboortegrond van Vincent van Gogh

  Nieuwsflits

Ulft - Het nieuwe boek van Jonah Falke, ‘Wat valt er nog in godsnaam toe te voegen aan een plek als deze, Dagboek uit Zundert’ verschijnt op 26 november bij uitgeverij Fagus.

‘In het atelier schilder ik portretten van schrijvers die me de afgelopen jaren hebben ontroerd. Wat deze mensen gemeen hebben met Van Gogh is dat ze hun geboortegrond hebben verlaten.’ Volgens kunstenaar en schrijver Jonah Falke sloop de levenslust pas in Van Goghs werk toen hij naar elders vertrok. Hoe zijn werk ook veranderde, Van Gogh is nooit helemaal losgekomen van zijn geboortegrond.
Het leek Falke verstandig om ook te schrijven in Zundert. Dit dagboek is het resultaat. De schrijver lijkt soms tegen wil en dank schilder te zijn, geeft de lezer een inkijkje in een moeizaam maakproces en raakt bevriend met de plaatselijke dakloze Joke, die hem heilig verklaart. Elke dag schrijft hij – net als Van Gogh aan zijn broer – over het schilderen, het dagelijks leven in Zundert en de chaos in de rest van de wereld.
Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland. In 2016 verscheen bij Lebowski Publishers zijn debuutroman ‘Bontebrug’, in 2019 volgde ‘De mooiste vrouw van de wereld’. Hij schreef voor Vrij Neder- land, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog. In september 2020 verscheen er een documentaire over zijn werk en leven. Het slot van de film is opgenomen in Zundert.

Meer berichten