<p>Directeur Jurgen Huls van De Plakkenberg (r) ontvangt kunstkalender, lesbrief en boek vanuit een Jeep, mede mogelijk door Gebr. Hengeveld bv Terborg. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Directeur Jurgen Huls van De Plakkenberg (r) ontvangt kunstkalender, lesbrief en boek vanuit een Jeep, mede mogelijk door Gebr. Hengeveld bv Terborg. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

Start lessen over vrijheid

  Nieuwsflits

Silvolde - Vrijdagochtend kwam er op het schoolplein van basisschool De Plakkenberg in Silvolde een authentieke Jeep uit de Tweede Wereldoorlog voorrijden. Het was de aftrap van het project ‘75 jaar vrijheid’ van de stichting Kunstplatform Oude IJsselstreek. Directeur Jurgen Huls ontving veelomvattend toepasselijk lesmateriaal.

Jan Olthof, voorzitter van het Kunstplatform, overhandigde voor alle leerlingen van groep 7 en 8 de kunstkalender ‘75 jaar bevrijding Oude IJsselstreek’. De educatieve verjaardagskalender verhaalt in woord en beeld de oorlogsgeschiedenis in Wisch en Gendringen. Beeldend kunstenaars uit de gemeente hebben een bijdrage geleverd. De Plakkenberg is de eerste van 19 basisscholen waaraan ongeveer 900 kalenders worden uitgereikt. Ook nam Huls de lesbrief ‘Vrijheid’ in ontvangst, die is samengesteld door de (oud-)docenten Remco Vonderhorst en Peter van Eijk en onderdeel is van een lespakket over dit thema. Het is de bedoeling dat de leerlingen de les afsluiten met het maken van een kunstwerk over vrijheid. De schoolkunstwerken worden eind mei 2021 tijdens de kunstroute ‘Kunst on Tour’ tentoongesteld.

Parashoot

Ook kreeg Huls van samensteller Vincent Weijermars en Jan Hesseling van de Stichting KiCK het boek ‘Opdat wij niet vergeten’ over de oorlogshandelingen in WO II in de regio. Silvoldenaar Maarten Koudijs geldt als een autoriteit als het gaat om geallieerde vliegtuigcrashes en leverde een grote bijdrage. De publicatie, een initiatief van De Moezeköttel, was voor KiCK, dat cultuureducatie in het basisonderwijs stimuleert, de aanleiding voor het ontwikkelen van Parashoot. De organisatie noemt het een actief en avontuurlijk speurspel waarin samenwerking en geografische oriëntatie belangrijke onderdelen zijn. Het avontuur begint met de vondst van een voorwerp dat ‘uit de lucht’ is komen vallen. Aan de hand van allerlei informatie gaan de leerlingen in groepjes gewapend met kompas op een speurtocht, die eindigt op een locatie met een verhaal over een vliegtuigcrash. Voor de gastlessen en Parashoot zoekt KiCK nog gepensioneerde gastdocenten, die in de periode januari - april 2021, in samenwerking met de school, een gastles willen verzorgen. Aanmelden: j.hesseling34@upcmail.nl. In de komende weken worden kalender, lesbrief en boek verspreid onder de andere basisscholen. 

De kunstkalender is te koop voor 7,50 euro bij de Azora winkels, Villa Kado in Terborg, Primera en VVV in Ulft en boekhandel Rutgers in Varsseveld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden