Otwin van Dijk in boek over leven met handicap


<p>&nbsp;Otwin van Dijk: &lsquo;Het leven heeft veel moois te bieden wanneer je op zoek gaat naar je eigen talenten. Daarmee maak je je eigen geluk.&rsquo;</p>

 Otwin van Dijk: ‘Het leven heeft veel moois te bieden wanneer je op zoek gaat naar je eigen talenten. Daarmee maak je je eigen geluk.’

(Foto: Inge Hondebrink)

Otwin van Dijk in boek over leven met handicap

  Nieuwsflits

Breedenbroek - Op 2 december, een dag voor Wereld Gehandicapten Dag, verschijnt het boek ‘IMPACT’ van Inge Vuijk. Het boek beschrijft het leven van gewone mensen met een ongewoon verhaal; elf rauwe portretten van levens die gekleurd zijn door een handicap. Onder anderen Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, komt hierin aan het woord.

Het zijn verhalen met ups en downs, maar dan in een uitvergrote versie omdat het portretten zijn mensen met een dwarslaesie, een amputatie of hersenletsel. Elk hoofdstuk beschrijft anekdotes over tegenslagen, doorzetten, revalideren, leren en succes. De gebeurtenissen zullen de lezer soms laten huilen en soms laten lachen.

Samen met de indringende zwart-wit foto’s van Inge Hondebrink fungeren de verhalen als vergrootglas waardoor je als lezer heel dichtbij komt. Je krijgt een inkijkje in het leven van mensen met een handicap en de impact die de handicap heeft op henzelf en op hun familie en vrienden.

Otwin van Dijk

Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, breekt zijn nek als hij 18 is. “Het gekke is: je nek breken doet geen lijn. Het was vooral eng, omdat ik niet omhoog kon zwemmen.” 

Zijn dwarslaesie leidt ertoe dat hij de politiek ingaat om een inclusieve samenleving na te streven. “Werkgevers hoeven zich maar één ding te realiseren: iemand die er vanwege zijn beperkingen al een halve dag op heeft zitten voordat hij op zijn werk belandt, is super gemotiveerd. Die moet je hebben.”

Erik en Kim uit Zwolle vertellen een totaal ander verhaal. Uit het niets krijgt luitenant-kolonel Erik een hersenbloeding, precies zes jaar nadat hij in Afghanistan één van zijn mannen verliest en zijn manschappen moed inspreekt om door te gaan. Zes jaar later spreekt hij zichzelf toe om niet op te geven. Op dat moment weet hij nog niet dat Kim zwanger is.

Paralympiërs

Het boek krijgt al veel lof van mensen die dagelijks omgaan met mensen met een handicap. “Heel fijn dat dit boek er is. Het is een boek waarin mensen zichzelf kunnen herkennen. Het is ook een boek om kracht uit te putten, om een voorbeeld aan te nemen, of gewoon omdat het je raakt”, aldus Esther Vergeer, Chef de Mission Paralympisch en zelf zevenvoudig Paralympisch kampioen.

Maar ook de minister van gehandicaptenzaken Rick Brink vindt het boek ‘een absolute aanrader’. “Voor mensen met een beperking is er nog heel veel te doen in ons land. Verhalen delen helpt daarbij. Naast de mooie en herkenbare verhalen is dit boek een lust voor het oog. Een aanwinst voor elke leestafel: in de bibliotheek, het revalidatiecentrum of op het gemeentehuis.”

Inge Vuijk schreef eerder al het boek ‘Revalideren is leren’. Zelf traint ze dagelijks zowel professionals als mensen met een handicap. “In mijn werk merk ik hoe groot het belang is van verhalen delen. Live je verhaal delen is natuurlijk het mooiste. Maar verhalen uit een boek inspireren of motiveren ook. En of je nou een handicap hebt of niet, deze verhalen bieden levenslessen, waardevolle inzichten en tips”, aldus Vuijk.

Vanaf 2 december verkrijgbaar via de boekhandel of online.

www.rehabacademy.nl/impact

Meer berichten