Annemie en Theo vrijwillig in de weer


<p>Theo en Annemie van Bronkhorst missen de sociale contacten. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Theo en Annemie van Bronkhorst missen de sociale contacten. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

Annemie en Theo vrijwillig in de weer

  Nieuwsflits

Silvolde - Gelukkig zijn er vrijwilligers, die op heel veel niveaus zich belangeloos inzetten voor de samenleving. Zij zijn de olie die de maatschappij draaiende houdt. We moeten ze koesteren. Bijvoorbeeld Annemie en Theo van Bronkhorst. Het Silvoldse echtpaar offert een groot deel van hun vrije tijd op voor vrijwilligerswerk. Maar nu kan dat even niet. Hoe komen zij hun dagen door?

door Marcel van Berkum

Annemie en Theo van Bronkhorst staan tijdens wedstrijd- en trainingsdagen in de kantine van Sportclub Silvolde. Ook zijn ze bekende gezichten bij een rockconcert in de popzaal van de DRU. Dan kom je hen vooraf al tegen. Zij staan namelijk als ‘mantelzorgers’ in de garderobe in de hal van het Portiersgebouw. “Het is begonnen toen wij in 1997 in Silvolde kwamen wonen”, vertelt Theo. “We zijn inmiddels gepensioneerd, maar werkten alle twee nog en wilden snel inburgeren in het dorp. Zo kwamen we bij de vrijwilligers van ‘t Pakhuus terecht.” Annemie en hij zijn gek op stevige rockmuziek en door hun werk achter de bar kregen ze daar alle gelegenheid toe in het legendarische Silvoldse poppodium. Tot het einde van ‘t Pakhuus als poptempel, 11 jaar geleden, waren ze present op zondagmiddag.

Uiteindelijk verhuisden ze ook mee naar de DRU popzaal. ‘Dat was eerst niet het geval”, verklaart Annemie. “In het begin wilden ze alleen vaste krachten en stagiaires, maar dat bleek niet te werken.” Theo vult aan: “Ik stond eerst ook achter de bar, maar we zijn samen in de garderobe belandt. De afgelopen jaren stonden we gemiddeld twee keer per maand bij optredens in de popzaal in de garderobe of soms bij de muntenuitgifte.” Het gaat hen hierbij vooral om het contact met de mensen. Als het optreden bezig is en de drukte aan de ingang voorbij is, past Annemie op de jassen en duikt Theo nog even de zaal in voor de muziek.

Successen

Door hun activiteiten in ‘t Pakhuus werden ze ook gevraagd voor kantinediensten bij Sportclub Silvolde. Dat doen ze nu al zo’n tien jaar. Alle recente successen van de Silvoldse voetballers maakten ze van dichtbij mee. Het grandioze feest bij het honderdjarig bestaan van de club staat nog in hun geheugen gegrift. Zowel in de DRU als in de voetbalkantine werken ze met veel plezier, maar er is verschil. “Bij de voetbalclub is het gemoedelijker.”

Zo’n 35 uur in de maand waren ze zo in de weer. Vanaf maart kunnen ze op beide locaties niet meer terecht. De DRU had aangepaste optredens van bands in de theaterzaal met maximaal 30 gasten op afstand zonder garderobe. De voetbalkantine is gesloten. Theo en Annemie waren dus niet nodig. Natuurlijk hopen ze dat het snel weer anders wordt. “We missen de sociale contacten”. En voorlopig? Wat doen ze met die vrije tijd? “We trekken regelmatig een weekje met de camper op de bonnefooi door Nederland,” zegt Annemie. Theo onderhoudt het kerkhof naast zijn woning en in hun grote tuin is altijd wat te doen. Ook maakt hij lange wandelingen met de honden.

Meer berichten