‘Meer verbondenheid door corona’


Dominee Theo Menting. (foto: Roel Kleinpenning)
Dominee Theo Menting. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

‘Meer verbondenheid door corona’

  Nieuwsflits

Gendringen - “Toen ik vorig jaar 30 juni hier als nieuwe dominee in de gemeente kwam, kon niemand vermoeden dat we in deze situatie met corona terecht zouden komen”, zegt dominee Theo Menting van de protestantse gemeente Gendringen-Bontebrug. “Toen corona in maart kwam, was de vraag: hoe nu? Het treft ons allemaal. Het werd improviseren en oplossingen zoeken. Wij zoeken verbinding met de gemeenschap, maar ik merk dat de gemeenschap ook verbinding met ons zoekt. Er is meer verbondenheid ontstaan.”

door Carla van der Meer

In het begin van de eerste lockdown had Mening drie uitvaarten. “Dan moet je tegen de families zeggen dat er maar 30 mensen aanwezig mogen zijn”, vertelt Menting. “We hebben ook een paar weekenden geen diensten gehouden en alle activiteiten, zoals bezoeken, zijn stopgezet. Met Pasen, een van de belangrijkste feesten van ons Christendom, was het de vraag hoe we dat gingen vieren. Bijna als een geschenk diende zich de nauwere samenwerking met andere protestantse buurtgemeenten aan, de klavertjevier gemeenten.”

Mooie dingen

Op woensdagavond luidden toen alle kerkklokken door het hele land van 19.00 tot 19.15 uur, gevolgd door een online avondgebed. “Dat gaat nu nog steeds door”, zegt Menting.

“Dit wekelijks avondgebed is één van de mooie dingen die uit corona voortgekomen is. Voor Pasen hebben we een camera aangeschaft voor online uitzendingen. Zo kunnen we contact houden met elkaar.”

Toen de versoepeling kwam, heeft de protestantse gemeente tot 9 augustus gewacht met de diensten waarbij 30 mensen aanwezig mochten zijn. “Er mag een groepje van maar 5 mensen zingen”, vertelt Menting. “Dat is een offer, want we zijn heel erg gewend om samen te zingen tijdens de diensten. Met de tweede golf zijn de activiteiten weer stilgelegd. Ik doe alleen dringende bezoeken. Het spreekuur is open en de kerk is geopend voor mensen die een kaarsje willen opsteken.”

Omzien naar elkaar

Er komen nu initiatieven vanuit het dorp, waarbij verbinding met de kerk gezocht wordt. “Dat is omzien naar elkaar”, zegt Menting. “Deze tijd daagt uit tot samenwerken. Volgend jaar willen we met de drie kerken in Gendringen de handen ineenslaan. Je ziet op allerlei fronten de pijn die de crisis veroorzaakt, onder andere bij horeca en cultuur. Maar je ziet ook allerlei initiatieven ontstaan en moeten we blijven focussen op dingen die wel goed gaan.”

Kerst

“Dit lijkt een soort bezinningsmoment in deze wereld. We dachten dat alles maakbaar en beheersbaar is. En dan is er zo’n minuscuul virusje dat alles in de war gooit. We moeten misschien een andere draai aan het leven geven. Voor veel mensen wordt het een bijzonder Kerst. Het is belangrijk om naar elkaar om te zien. Maar er ligt ook een nieuw jaar voor ons. Laat het een nieuw begin worden.”

Meer berichten