Geen buurtbus, wel belbus | Oude IJsselstreek Vizier


Jan Wilting (links) in gesprek met Eddy Hoogerdijk bij de halte van de Buurtbus in Megchelen. (foto: Roel Kleinpenning)
Jan Wilting (links) in gesprek met Eddy Hoogerdijk bij de halte van de Buurtbus in Megchelen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Geen buurtbus, wel belbus

  Nieuwsflits

Megchelen - Als gevolg van corona rijdt de buurtbus niet meer. Voor inwoners van Megchelen is het hierdoor lastig om boodschappen te doen of om familie buiten het dorp te bezoeken. Ook de schooljeugd ondervindt hinder omdat ze niet meer met de bus naar school in Silvolde kunnen of naar het station in Terborg om van daaruit naar scholen verder weg te reizen.

door Carla van der Meer

“We zijn gestopt met de ritten omdat we geen afstand kunnen houden in onze bussen” legt Eddy Hoogerdijk (75), vrijwilliger bij de buurtbus, uit. “In onze bussen hebben we 8 zitplaatsen, maar die zijn te dicht bij elkaar. Verder hebben onze bussen ook gaan achteringang zoals de grotere bussen van Arriva hebben. Iedereen moet dus langs de chauffeur lopen. We werken met allemaal vrijwilligers en de meesten zijn op leeftijd. We hebben geïnventariseerd wie wil werken. Een aantal van hen heeft aangegeven dat ze liever niet willen rijden omdat ze bij een risicogroep horen.”

Aanpassingen

De buurtbus werkt aan aanpassingen, maar die zijn nog lang niet klaar. “Ze waren bezig om kuchschermen in te bouwen, maar die zijn afgekeurd”, zegt Hoogerdijk. “Ook weet ik dat organisatie bezig is met het inbouwen van een verbeterde ventilatie in de bussen, maar dat is een hele operatie. Het duurt lang voordat alle bussen aangepast zijn.”

Gemis

“Voor ons chauffeurs is het een gemis dat de buurtbus niet rijdt”, zegt Jan Wilting (71) “Ik mis vooral de contacten. We hopen dat er snel een vaccin komt, zodat we weer aan het werk kunnen. En voor veel mensen in Megchelen is het ook een gemis. Hier zijn bijna geen winkels. Voor de boodschappen moeten ze naar Gendringen of Ulft . Als ze verder weg willen, moeten ze naar Gendringen, Ulft of Terborg gebracht worden om met de bus of trein verder te reizen. Ook voor de scholieren die naar Ulft, Doetinchem of verder naar school gaan, is het een gemis.”

“Met Arriva overlegden we altijd over de tijden waarop hun bussen rijden en daarop pasten we onze tijden aan”, zegt Hoogerdijk.

Minder naar Antonia

Een van de inwoners van Megchelen die het ook jammer vindt dat de buurtbus momenteel niet rijdt, is Marietje Bouman (90). “Ik mis de bus heel erg omdat ik bij mijn man op bezoek wil gaan die in het Antonia woont”, vertelt ze. “Ik rijd nog wel auto om boodschappen te doen, maar nu het in de winter donkerder wordt, rijd ik minder. Dus kan ik ook minder bezoekjes aan mijn man brengen.”

Hoogerdijk vertelt haar dat, nu de buurtbus niet rijdt, er tijdelijk een belbus rijdt. De reis moet minstens één uur van tevoren gereserveerd worden en gaat van bushalte naar bushalte.

Ritten zijn te reserveren via telefoonnummer: 088-9008904.

Vrijwilligers voor de buurtbus kunnen zich aanmelden via: Ap Fokkink: 06-38894530.

Meer berichten