<p>Frits Klein Nibbelink (links) en Zico Tumba (midden) op sportpark Oberink in Varsseveld tijdens een training. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Frits Klein Nibbelink (links) en Zico Tumba (midden) op sportpark Oberink in Varsseveld tijdens een training. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

'We gaan spelers en trainers helpen'

  Nieuwsflits

Varsseveld - Begin november gaat Frits Kleinnibbelink twee weken naar Democratische Republiek Congo, samen met oud-profvoetballer Zico Tumba die daar een voetbalschool heeft. “We gaan daar trainers coachen en spelers trainen. Ik kijk er ontzettend naar uit.”

door Hans Hissink

In 1998 kwam Zico Tumba naar De Graafschap. Tot december 2000 speelde hij daar 59 wedstrijden en scoorde 10 keer, waarna hij naar NEC vertrok. In zijn periode bij De Graafschap heeft Tumba Frits Kleinnibbelink leren kennen. Frits had toen al zijn eigen sportschool Vital in Varsseveld en verzorgde hersteltrainingen voor spelers van De Graafschap.

Eric Viscaal

“Dat was tijdens de mooie en succesvolle periode met Eric Viscaal en Fritz Korbach. Ik heb Zico ook nog geholpen om de Nederlandse taal te leren, net zoals Ali Ibrahim en Thomas Rzasa. Uiteindelijk zijn Zico en ik vrienden geworden en hebben we altijd contact gehouden”, vertelt de vitale 70-jarige Varssevelder, die het O17 elftal van SC Varsseveld onder zijn hoede heeft. “Op een gegeven moment vroeg Zico of ik eens een filmpje wilde sturen hoe ik train. En zo werd het idee geboren om samen met hem naar zijn voetbalschool in Kinshasa te gaan om daar wat dingen te gaan doen.”
Zico Tumba is inmiddels 43 jaar en woont in Frankrijk, in Tourcoing, vlakbij Lille. Hij voetbalt nog steeds. “Met oud-profs en af en toe hier bij de plaatselijke club waar ik ook technisch coördinator ben. Daarnaast squash ik regelmatig en ben ik voorzitter van de bond voor oud-internationals van Congo met als doel het voetbal in DR Congo te ontwikkelen.” Hij volgt De Graafschap nog steeds en heeft altijd nog contact met enkele oud-collega’s die met hem hebben gevoetbald.
In Kinshasa, de hoofdstad van DR Congo, heeft Tumba een eigen voetbalschool. “Het doel is om de school verder uit te bouwen tot een academie waar de kinderen kunnen slapen, goed kunnen eten en sporten. Voor de echte talenten proberen we een club in Afrika of Europa te vinden.”

Chong-Gug Song

Vorig weekeinde was Zico Tumba bij Frits Kleinnibbelink in Varsseveld en zijn ze naar KWD in Doetinchem geweest. “Daar hebben we voetbalkleding uitgezocht om mee te nemen naar de voetbalschool. Zico hoopt daarvoor een sponsor of partner te vinden die dat wil bekostigen.”
In het verleden heeft Frits de Zuid-Koreaanse voetballers Jongbong Jeong en Chong-Gug Song, ex-Feyenoord, geholpen bij het opbouwen van een voetbalschool en sportschool in Korea. “Zico heeft mij gevraagd om hem te helpen bij zijn voetbalschool in Kinsasha. Zijn droom is om net zo’n voetbalschool neer te zetten als die in Korea.”
Zico Tumba heeft veel zin om met Frits Kleinnibbelink naar zijn voetbalschool in Kinshasa te gaan. “We gaan trainers en spelers helpen om beter te worden. Sporten is voor mij altijd ontzettend belangrijk geweest. Door de sport ben ik geworden wie ik nu uiteindelijk ben.”

Hans Hissink

‘Door de sport ben ik geworden wie ik nu uiteindelijk ben’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden