Foto: Roel Kleinpenning

‘Er wordt bij school te hard gereden’

  Nieuwsflits

Varsselder - “Soms rijden auto’s hier te hard en dat is best gevaarlijk”, vindt Brent (11) van basisschool Pius X in Varsselder tijdens de verkeersactie die voor de school gehouden wordt om gevaarlijke verkeerssituaties onder de aandacht te brengen. 

door Carla van der Meer

“Deze actie is belangrijk”, zegt Caelum (10). “Er mogen geen ongelukken gebeuren. We hebben les gehad in de klas over het verkeer. We moeten zelf ook opletten of er niets aankomt. Ook mogen we niet met z’n drieën naast elkaar fietsen. En je fiets moet goed in orde zijn.”

“Sinds het opknappen van de Hoofdstraat waarbij de inhammen eruit gehaald zijn, houden de automobilisten zich niet altijd aan de 30 kilometer per uur”, zegt Lianne ter Steeg, directeur basisschool Pius X in Varsselder. “Ook parkeren ouders die kinderen wegbrengen dicht bij school of voor de uitrit. Dat maakt het verkeer onoverzichtelijk. Zeker ook omdat er hier een bocht in de weg zit. Vaak is het onwetendheid van de ouders. Daarom willen we de verkeerssituatie nogmaals onder de aandacht brengen om zo de verkeersveiligheid te optimaliseren.”

Onveilige momenten

“Het zijn momenten dat het hier onveilig is”, vertelt Ter Steeg. “Dat heeft ook met het weer te maken. Als het regent, worden meer kinderen met de auto naar school gebracht. Ook wordt er soms te hard gereden. We hebben momenteel last van sluipverkeer nu de N817 afgesloten is vanwege werkzaamheden.”

De school heeft een verkeersprogramma en boekjes vanuit Veilig Verkeer Nederland voor de leerlingen. Ook zijn er projecten waarbij de kinderen leren over landbouwvoertuigen op de weg. “Verder vertellen we de kinderen en ook de ouders welke regels er gelden in de schoolzone”, vertelt Ter Steeg. “Dat is voor iedereen leerzaam.”

“Ik heb deze verkeersactie aangekaart met de wijk en de school”, zegt Lars van Mulligen van de Vereniging Dorpsbelangen Varsselder-Veldhunten, ouder van twee zoons op school en bewoner van de Dorpsstraat. “Er zijn automobilisten die hier steevast te hard rijden. Dat willen we nu onder de aandacht brengen. Of we het kunnen verhelpen, weten we niet, maar we kunnen er wel aandacht aan schenken. Ik heb contact gehad met transportbedrijf DSV uit ’s-Heerenberg, want door de wegwerkzaamheden gebruiken de chauffeurs vaak de Hoofdstaat als sluiproute. Ook spreken we boeren via de plattelandsraad aan op het agrarisch verkeer.”

“We merken inderdaad dat er nu meer sluipverkeer is door de afsluiting van de N817”, zegt wijkagent Antoinet Veldhuizen. “Dit is een weg waar ‘lekker’ doorgereden kan worden. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. We horen vooral in de spits klachten van bewoners.”

“Bewustwording is altijd belangrijk”, geeft Theo Rutgers, districtscoördinator van Veilig Verkeer Nederland, aan. “Educatie is iets waar we op jonge leeftijd mee willen beginnen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden