Leon Masselink tussen een aantal druivenplukvrijwilligers, onder wie Marga Stellaard. (foto: Roel Kleinpenning)
Leon Masselink tussen een aantal druivenplukvrijwilligers, onder wie Marga Stellaard. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Vrijwilligers helpen bij druivenoogst

  Nieuwsflits

Gendringen - Het is weer oogsttijd. Ook voor wijnboer Leon Masselink en zijn vrouw Magda van Wijngoed Montferland een intensieve periode. Onmisbaar voor hen is een grote groep vrijwilligers die bij de druivenpluk deze maanden komt helpen. Een kijkje achter de schermen waarbij zowel Leon als plukster Marga Stellaard vertellen hoe ze hun samenwerking ervaren.

door Reinier Kroesen

Deze weken worden de druiven geoogst met hulp van veel vrijwilligers. Leon: “In ons mailbestand staan meer dan 100 mensen ingeschreven. Sommigen komen maar eens in de zoveel jaar, anderen jaarlijks en meerdere dagen. Begin september is de pluk begonnen, al met al zo een week of zes. Een drukke periode, de vrijwilligers werken tot net na de middag, en dan begin ik met de verwerking. Het druivenpersen moet nog dezelfde dag, ik ben meestal tot ’s avonds laat bezig. Soms helpt mij wel eens iemand, maar het is toch als met koken: ik weet zelf het recept. Per seizoen zijn er maximaal 15 plukdagen, die niet lang van te voren te plannen zijn. Als het hard regent, komt er teveel water in de plukkistjes. Het liefst dus op een droog moment, maar soms moet het gewoon gebeuren. Als de druiven gaan rotten, ben je weer te laat. Hoeveel vrijwilligers er nodig zijn is ook afhankelijk van de druivenkwaliteit. Verrotte druifjes moeten uit de tros gehaald worden, dat is veel arbeidsintensiever.”

Waarderen

“Je moet die mensen waarderen, ieder heeft zijn eigen omgangsmanier. Het zijn geen vaste medewerkers die je instrueert, maar liefhebbers die graag helpen. Ze komen voor de sfeer, de koffie, een wijntje en hebben iets met ons. Behalve die vrijwilligers krijg ik ook verzoeken van bekende Nederlanders om te komen. Zo zijn bakster Janny van der Heijden en advocate Inez Weski al samen geweest voor opnames van een nieuw tv-programma. We doen ook trouwerijen en gaan drie glampingtenten plaatsen. Er heerst hier nog een bepaalde romantiek, de intentie is niet het enorme verdienen. Het mooiste moment is voor mij de maand januari. De oogst achter de rug, de wijn staat te ontwikkelen, ik zit hier dan lekker bij mijn kacheltje aan de administratie. Dan geniet ik echt het meest, als het jaar weer helemaal rond is!”

Droom

Vrijwilliger Marga Stellaard (67) uit Oosterbeek komt met man Ruud al vijf jaar. Marga: “We waren ooit op vakantie bij camping ’t Zwaantje in Megchelen en vonden een folder over de wijngaard. We fietsten naar Oerlegoed en vertelden Leon dat het onze droom was ooit nog eens druiven te plukken in Frankrijk en gaven ons op. Ik kom telkens weer terug omdat de neuzen van vrijwilligers dezelfde kant opstaan en zij van de natuur houden. Een stuk sociaal contact en veel bekenden. Leon en Magda zijn supergastvrij, altijd koffie, thee, broodjes: fantastische mensen om voor te werken. Gewoon lieverds, hun hele gezin gaat ervoor! Ieder jaar ga je er met een goed gevoel heen, daar kijk je naar uit, dat gevoel neem je mee naar huis. Aan het seizoeneind is er samenkomst met een drankje en hapje.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden