Huisartsen verwachten meer drukte door corona en griep


<p>Corona.</p>

Corona.

(Foto: Pixabay)

Huisartsen verwachten meer drukte door corona en griep

  Nieuwsflits

Regio - De huisartsen in de regio Achterhoek verwachten dit najaar een toenemende drukte. Naast de gewone griepklachten, zullen ook steeds meer mensen (milde) coronaklachten krijgen. 

“Met milde klachten hoeft u de huisarts niet te bellen”, zegt Karen Pijnenburg, directeur van Huisartsenzorg Oude IJssel. “Indien u denkt dat u corona heeft, neem dan contact op met het landelijk nummer van de GGD en laat u testen, alleen mogelijk boven de leeftijd van 12 jaar.”

Anders dan tijdens de eerste golf, worden nu veel meer testen gedaan. Mensen met milde klachten worden nu ook getest, waaronder veel jongeren. Om overbelasting van de praktijken te voorkomen, dienen mensen alleen contact op te nemen met de huisarts bij ernstige klachten, toenemende benauwdheid en ongerustheid. Gewone griep- en verkoudheidsklachten gaan in de regel binnen zeven dagen over. Ook wanneer zij door het coronavirus worden veroorzaakt. Mensen met enkel verkoudheidsklachten hoeven niet te komen.

Testen

Hebt u klachten die passen bij corona laat u dan testen via de GGD (0800-1202 of coronatest.nl). Pijnenburg: “We weten dat er een wachttijd is voor het testen. Het heeft geen zin de huisarts hierover te bellen. Die kan de wachttijd bij de GGD niet verkorten.”

Maakt u zich zorgen?

Blijf de huisarts raadplegen bij klachten waar u zich zorgen over maakt. Neem telefonisch contact op met de praktijk of na sluitingstijd de Huisartsenpost in Doetinchem. Bijvoorbeeld bij uitvalsverschijnselen, pijn op de borst, erge pijnklachten, erge benauwdheid. In acute levensbedreigende situaties bel 112.

Wanneer uw eigen huisarts het nodig vindt dat u naar het spreekuur komt en u heeft (ook) coronagerelateerde klachten, maakt de huisartsenpraktijk voor u een afspraak in het Coronacentrum in Doetinchem. Dit is om besmettingen in de huisartsenpraktijken te voorkomen.

Voor meer informatie bezoek thuisarts.nl of doe de test “Moet ik naar de dokter” op www.huisartsenzorgoudeijssel.nl.

Huisartsenzorg Oude IJssel

De huisartsen in het werkgebied van het Slingeland Ziekenhuis zijn vereniging in Huisartsenzorg Oude IJssel. Deze organisatie ondersteunt de huisartsen in de regio en is o.a. verantwoordelijk voor de huisartsenpost.

Meer berichten