<p>Jelle van Gorkom, zilverenmedaillewinnaar van de Olympische Spelen, komt naar Silvolde. Foto: ANP Sander Koning</p>

Jelle van Gorkom, zilverenmedaillewinnaar van de Olympische Spelen, komt naar Silvolde. Foto: ANP Sander Koning

(Foto: ANP)

Jelle van Gorkom opent pumptrack

  Nieuwsflits

Silvolde - De Silvoldse kermis gaat niet door, maar deze maand is er vanaf dinsdag 22 september een ander spraakmakend evenement in Silvolde. In de NOC*NSF Nationale Sportweek komt er een tijdelijke pumptrackbaan te liggen aan de Reeënstraat. Olympisch zilverenmedaillewinnaar Jelle van Gorkom verricht de officiële opening.

door Marcel van Berkum

De komst van een pumptrackbaan is een initiatief van enkele Silvoldse enthousiastelingen, Silvolds Belang en de buurtsportcoaches. De gemeente en diverse sponsoren maken de huur van de baan mogelijk. Dennis Wissink is één van de initiatiefnemers. De Silvoldse koperslager vertelt dat het oorspronkelijke doel het realiseren van een fietscrossbaan in Silvolde was. Dat bleek al snel niet haalbaar. Dennis weet waarover hij praat, want was in het verleden drievoudig Europees fietscrosskampioen. Maar het overleg met de gemeente was constructief en als alternatief werd besloten tot het aanleggen van een tijdelijke pumptrackbaan. De organisatie wil Silvolde laten kennismaken met deze sport.


Een pumptrack, een kruising tussen een BMX- en skatebaan, is een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Je maakt snelheid door op het juiste moment je gewicht te gebruiken en met armen en benen te trekken en duwen. Pompen dus! Het is ideaal voor de ontwikkeling van de motoriek van kinderen. Wereldwijd groeit pumptrack enorm in populariteit.

Het uiteindelijke streven van de initiatiefnemers is de komst van een vaste baan. De gemeente is enthousiast, maar wil eerst de animo peilen en gaat zelf een mobiele pumptrackbaan aanschaffen, die tijdelijk in de kernen wordt opgesteld. Maar eerst kennismaken in Silvolde. Dennis: “Wij hebben gekozen voor een rechte baan van 40 meter waarop je alle specifieke kenmerken van pumptrack kunt uitproberen. De track komt op het braakliggende terrein op de hoek van de Lichtenbergseweg en de Reeënstraat.”


Voor de jeugd van de kinderopvang en scholieren zijn er elke dag vanaf 8.30 tot 14.00 uur clinics onder professionele begeleiding. Na 14.00 uur kan jong en oud de baan vrij gebruiken. Er zijn leenfietsen maar ook eigen rijwielen zijn toegestaan. Als apotheose is er zaterdagmiddag een time challenge, een tijdrit voor verschillende leeftijdsgroepen met aantrekkelijke prijzen.

Ambassadeur Jelle

Jelle van Gorkom verricht op dinsdagmiddag 22 september om 13.00 uur de opening van de Silvoldse pumptrackbaan. De in Lichtenvoorde opgegroeide en tegenwoordig in Duiven woonachtige Van Gorkom won in 2016 zilver op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In januari 2018 raakte de BMX’er zwaar gewond tijdens een training. Noodgedwongen moest hij stoppen met zijn sport. Hij revalideert nog steeds, maar het herstel is opmerkelijk. Jelle is ambassadeur van het WK BMX, dat volgend jaar op Papendal plaatsvindt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden