V.l.n.r: Naud Aversteeg, Hidde Doppers, Dominique van Tolij en Ticho van Winden. (foto: Roel Kleinpenning)
V.l.n.r: Naud Aversteeg, Hidde Doppers, Dominique van Tolij en Ticho van Winden. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

HBO-studenten naar Achterhoek

  Nieuwsflits

Ulft - Ongeveer veertig studenten van Hogeschool Saxion in Deventer hebben afgelopen week tijdens een driedaags ‘boot camp’ onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een halfjarige minor in de Achterhoek. In groepjes van vier tot vijf studenten deden ze veldonderzoek in Doetinchem en Oude IJsselstreek. Ze keken welke bedrijven hier gevestigd zijn en welke voorzieningen er voor hbo-studenten zijn.

door Carla van der Meer

De groepjes studenten hebben de opdracht om mogelijkheden voor studenten te onderzoeken op het gebied van het aanbod aan bedrijven, huisvesting, infrastructuur, woningbouw en de voorzieningen in de omgeving.

Student klimaat & management Naud Aversteeg, student stedenbouwkundig ontwerpen Hidde Doppers en studenten bestuurskunde & overheidsmanagement Dominique van Tolij en Ticho van Winden vormen samen een groep die bij Civon Innovatiecentrum op het DRU Industriepark in Ulft onderzoek doen. “Onze groep is samengesteld met studenten vanuit verschillende studierichtingen omdat deze richtingen in het werkveld veel raakvlakken hebben”, zegt Ticho. “Ook tijdens onze studie werken we al veel samen, zodat we van elkaar weten waar we mee bezig zijn.”

“Dit is een opdracht vanuit de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem en Regio Achterhoek om te onderzoeken hoe we jongeren kunnen laten kiezen voor deze regio”, vertelt Dominique. “We bekijken welke mogelijkheden geschikt zijn voor hbo-studenten zodat ze hier blijven.”

De studenten hebben, voordat ze naar de Achterhoek kwamen, een vooronderzoek gedaan over de mogelijkheden in deze regio. “In de Achterhoek zijn er vooral mbo-opleidingen en niet zozeer hbo-opleidingen”, zegt Dominique. “Qua werk denken de jongeren dat het grote geld in de Randstad zit. Daar gaan ze na hun studie naar toe. Om jongeren hier in de regio te krijgen, richten we ons ook op Duitse studenten. We bekijken wat de mogelijkheden zijn voor studenten uit Münster, Bocholt en Kleve.”

“De technische bedrijven in deze regio hebben er last van dat de jongeren hier wegtrekken”, laat Hidde weten. “Uit deze regio studeren er veel in Nijmegen of Enschede. Behalve om Duitse studenten hier naar toe te halen, willen we ook onderzoeken hoe we de Nederlandse studenten hier kunnen houden. Als er een samenwerking tussen Nederland en Duitsland zou komen, dan zou deze plek hier bij Civon een ideale plaats zijn om elkaar te ontmoeten. Bovendien gaan bedrijven aan beide kanten van de grens misschien meer samenwerken. De taal hoeft geen probleem te zijn. Iedereen spreekt tegenwoordig Engels.”

Naud woont in Aalten. “Ik wil hier wel in de regio blijven wonen”, geeft hij aan. “Het zou ideaal zijn om hier straks ook te werken en te wonen.” Ticho uit Brummen ziet de Achterhoek ook wel zitten. “De stad trekt me niet zo”, vertelt hij. “Je merkt dat iedereen hier meer met elkaar meedenkt Ook bedrijven delen hier kennis. Dat is wel prettig.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden