Open tuin Nico Wissing in kader Grenslandtuinen


Tuinarchitect Nico Wissing. (foto: Roel Kleinpenning)
Tuinarchitect Nico Wissing. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Open tuin Nico Wissing in kader Grenslandtuinen

  Nieuwsflits

Megchelen - Zondag 6 september stelt Nico Wissing van Studio Nico Wissing zijn bijna drie hectare grote (privé)landschapstuin voor de laatste keer deze zomer open voor publiek. In het kader van Grenslandtuinen kan men die dag ook terecht voor een tuinbezichtiging in Breedenbroek en Spork/Bocholt (Duitsland).

door Reinier Kroesen

Nico: “Ik werd gevraagd of ik mee wilde doen door de organisatoren van Grenslandtuinen. Deze zomer hebben we reeds drie keer de tuin opengesteld met onverwacht veel bezoekers. In de 32 jaar dat we hier wonen is de privétuin organisch ontstaan. De landschapsarchitectuur, bomen, hagen en natuurlijke beplantingen vormen een harmonisch geheel. We werken uitsluitend volgens duurzaamheidsprincipes van NL Greenlabel. Tijdens de rondwandeling loop je van tuinkas naar de voortuin met klassieke borders, dan de overgang naar achtertuin met strakke vijverpartij en platanen, die overgaat in een meer gelaagd landschap waar vaste planten en kruidachtige gewassen bij elkaar komen. Verderop in het veld de natuurtuin, een kruidenrijk weiland met bosschages en rij met zware populieren. Soms zaaien we daar wat in, experimenteren we met bloembollen en laten veelal aan de natuur de regie. Kruidenrijk grasland van twee hectare, verharde en onverharde paden, beukenhagen, een lindenloof, ezelweide en natuurvijver. ”

Wat Nico betreft mag er onkruid tussen staan. In de open karloods valt aan de wand een bijzondere tekst op, de definitie van wat onkruid is: een plant die op de verkeerde plek groeit! Op diverse plekken staan kunstwerken en projecten opgesteld van onder meer Jozef Kemperman en Ben Clevers. Tijdens de rondwandeling (eenrichting) gelden de bekende Covid-19 regels, in het kantoorgebouw kan men de handen wassen. De bezichtiging is op eigen gelegenheid, Nico is wel aanwezig voor uitleg of vragen. Alhoewel het hele grondstuk privé is heeft de ontwerper gemeend in deze coronatijden ook anderen die veel thuis zijn hiervan te laten genieten. Naast het herstellen van landschappen en bevorderen van de biodiversiteit rondom zijn eigen Studio werkt Nico aan landschapsprojecten rond onder meer het nieuwe Slingeland Ziekenhuis, de nieuwbouw van het Almende College (Silvolde) en het beoogde themapark rond Olivier B. Bommel bij recreatiepark Marveld.

Algemene info

Openstelling Wissing (Julianaweg): 12.00 uur tot 16.00 uur. Andere deelnemers Grenslandtuinen: Landschapstuin ’t Meihuus, Terborgseweg 19, in Breedenbroek en Park Gut Heidefeld, Am Wielbach 7c, Bocholt (Spork). Beide open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Entree drie euro.

Meer berichten