Vlnr: Tonny Frazer, Wim Woonings en Bennie Evers in de Waterstraat. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Tonny Frazer, Wim Woonings en Bennie Evers in de Waterstraat. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Alle Ulftse straatnamen in één boek

  Nieuwsflits

Ulft - De fotowerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen legt de laatste hand aan een bijzonder project. Alle 166 straten in Ulft zijn vastgelegd met foto's en verklarende tekst in een boek, dat eind van het jaar verschijnt. De lezer komt soms verhelderende informatie te weten over de achtergrond van de naamgeving.

door Marcel van Berkum

Het idee is van Tonny Frazer. Hij liep op een keer rond in een andere plaats, zag daar veel onbekende straatnamen en wilde daar meer over weten. Hij bedacht toen dat een soort naslagwerk over straten in Ulft ook wel zou aanslaan. Samen met Benny Evers ging hij aan de slag met het fotograferen van het begin en het einde van de Ulftse straten. Om de begeleidende teksten te schrijven werd Wim Woonings benaderd. De drie heren zijn nu zo'n twee jaar bezig."We zitten op ongeveer 95%", zegt initiatiefnemer Frazer. Na nog wat editen en fine tunen is het de bedoeling dat het boek in oktober/november verschijnt. Op de website van OVGG zal het bestand niet te zien zijn. Een geprinte uitgave is een bewuste keuze, benadrukt Wim Woonings. Het bestand is te omvangrijk om via de site van de oudheidkundige vereniging te publiceren. Straks wordt 'Ulft alle straatnamen' op papier in eigen beheer uitgegeven door de OVGG waar het ook te bestellen zal zijn.

Industrie

Je kunt een opsomming van alle straten geven, maar juist de verklarende tekst van de herkomst van de naam maakt het boeiend. Alle straten zijn met twee foto's opgenomen en de namen worden uitgelegd. Er zijn natuurlijk straten, die je ook wel in andere plaatsen tegenkomt, zoals de vogel- en rivierenbuurt. De betekenis ligt voor de hand, maar toch wordt een verklaring gegeven. Dus bij de Merelstraat krijgt de lezer informatie over de vogel. In Ulft is het rijke industriële verleden af te lezen aan de straatnaambordjes. Diverse straten herinneren aan de ijzerindustrie of zijn vernoemd naar directieleden. Jongeren of nieuwe inwoners weten meestal de herkomst van de straatnamen niet en voor hen is zo'n publicatie een eye-opener.

Dorpspomp

In het boek staan 166 straatnamen in alfabetische volgorde beschreven. 165 officiële en 1 illegale. Het bord Anne de Meijstraat is door de aanwonende familie zelf geplaatst. De samenstellers vonden het verhaal toch aardig om mee te nemen en daarom wordt de straat ook genoemd. Anton Tijdinklaan, F.B. Deurvorststraat, Bongersstraat, Hutteweg en Diepenbrockstraat zijn enkele verwijzingen naar de oude bedrijven. Maar wat te denken van de Heuvesstraat, vernoemd naar Jan Heuves, die rond 1900 veel voor de koorzang in Ulft heeft betekend en ook explicateur in de bioscoop was. Het Piet Molpad is vernoemd naar een oud-vakbondsstrijder, die het toentertijd niet makkelijk had in Ulft, waar de hoge bedrijfsbonzen het voor het zeggen hadden. In de Waterstraat stond de dorpspomp. Het is de oorsprong van het dorp Ulft.

Meer berichten