Morris Putman en rechts Hannah de Boer met boeken, een plaat en cd’s die ze vorig jaar bij Amnesty Internationale boeken en platen markt hebben gescoord.
Morris Putman en rechts Hannah de Boer met boeken, een plaat en cd’s die ze vorig jaar bij Amnesty Internationale boeken en platen markt hebben gescoord. Foto: Roel Kleinpenning

Boeken- en platenmarkt voor Amnesty Ulft

Maatschappij

Op vrijdag 19 april van 19.00 tot 22.00 uur organiseert Amnesty Ulft weer een grote boeken- en platenmarkt in de SSP-hal.

Door Robin Slutter

Veel inwoners van Ulft en omgeving hebben het afgelopen jaar hun boekenkast opgeschoond, de zolder opgeruimd en de CD- of platenkast nagekeken. Veel van deze spullen zijn door het jaar heen aangeboden aan de Amnesty-groep Ulft. De vrijwilligers van de Ulftse afdeling zijn het hele jaar door druk geweest met ophalen, uitzoeken en sorteren van het grote aanbod. En nu is het dan weer zover; de opslagplaats staat vol en het wordt tijd dat er zoveel mogelijk verkocht gaat worden. Duizenden boeken, platen en CD’s liggen te wachten op een nieuwe eigenaar. Amnesty-vrijwilliger Anton Neijland vertelt: “Alles wordt gesorteerd aangeboden. Bij de LP’s vind je bijvoorbeeld van klassiek tot pop en van chansons tot Nederlandstalig. Ook singles, CD’s en DVD’s hebben we in de aanbieding. Voor de meeste LP’s of CD’s betaalt men maar twee euro. Bijzondere items zijn bij elkaar gezocht en zijn per stuk geprijsd. Ook de boekenverzameling is weer zeer uitgebreid en is gesorteerd in romans, pockets, informatieve boeken, buitenlandse literatuur, kinderboeken, en dergelijke.”

De platen- en boekenmarkt van Amnesty Ulft trekt niet alleen oudere bezoekers. De zestienjarige Hannah de Boer uit Silvolde is een trouw bezoeker van de markt: “Ik vind het heel erg leuk dat er een boekenmarkt is, want ik houd erg van lezen. Op de boekenmarkt kun je heel veel verrassende dingen vinden. En het is tof dat het tweedehands is, want op deze manier krijgt het weer een nieuw leven. We hebben onlangs heel veel platen van mijn opa en oma weg moeten doen en die kom ik dan soms op de markt weer tegen. Ik vind ze dan zo mooi dat ik ze meeneem. Thuis krijg ik dan de opmerking: ‘Volgens mij hadden we die al!’, hahaha”. Hannah bezoekt niet alleen de boeken- en platenmarkt in Ulft. Ook tijdens vakanties in bijvoorbeeld Frankrijk wordt nog wel eens een markt bezocht: “Dat zijn wel echt de soort marktjes waar ik graag naar toe ga”. Op de vraag of ze gericht zoekt naar bepaalde boeken of platen, blijkt dat met name de literatuurboeken, maar ook romans favoriet zijn: “We lezen op dit moment De kleine Johannes van Frederik van Eeden bij literatuur op school en dat vind ik wel erg mooi geschreven.”

Ook Morris Putman uit Ulft is een bezoeker van de Amnesty-markt. Over het algemeen beproeft Morris zijn geluk met name tussen de LP’s en CD’s, maar ook techniekboeken vindt de zeventienjarige techniekstudent interessant: “Ik ga graag naar de markt, omdat ik altijd wel op zoek ben naar aanvullingen op mijn inmiddels best wel grote collectie. Mijn focus ligt echt wel op de muziek. Elvis Presley, Queen, soul, heerlijke muziek. Daar vind ik nog wel eens wat van op de markt, maar ook jazz-platen staan op mijn lijstje. Zo heb ik tijdens een vorige markt de LP Swing College at Home gekocht. Een jazz-plaat die ik vaak tijdens het studeren op de achtergrond voor de ontspanning aanzet.” In huize Putman wordt de platenspeler gedeeld tussen de woonkamer en de slaapkamer van Morris: “’Mijn moeder draait ook erg graag muziek en dan delen we de platenspeler gewoon. Samen gaan we wel eens naar de markt om op zoek te gaan naar platen. In de platenwinkel vind je vooral de nieuwste releases of de bekendere artiesten en bands. Op de platenmarkt kom je echter platen tegen waarvan je nog nooit gehoord hebt, of juist heel veel van het bekende spul. Het bekende spul blijft meestal ook staan, maar de kunst is om juist díe platen te vinden die je nog niet kent, of die wat zeldzamer zijn. De platen van Heino en George Baker blijven altijd liggen, hahaha!”

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd de boeken- en platenmarkt voor het eerst door de Amnesty-groep uit Ulft georganiseerd in de toenmalige Smeltkroes. Aanvankelijk eenmaal per jaar, maar inmiddels kunnen de boek- en plaatliefhebbers tweemaal per jaar in de SSP-hal terecht. Het doel van de markt is simpelweg geld genereren, waarmee Amnesty International het goede werk kan voortzetten. Anton: “Na de Tweede Wereldoorlog is er een universele, internationale verklaring ter waarborging van de mensenrechten opgesteld. In 1963 is Amnesty International opgericht, want helaas mochten mensen nog steeds niet overal voor hun mening uitkomen. Hier in Nederland mag je van alles zeggen wat je ervan vindt, zolang je maar niet discrimineert, maar helaas is dat nog steeds niet overal zo. De organisatie is als een soort waakhond wanneer het aankomt op mensenrechten. Door middel van demonstraties en petities wijzen we de autoriteiten van een land erop dat Amnesty International meekijkt. Het is een soort pressiemiddel, want veel meer mag en kan zelfs een organisatie als Amnesty International niet. De opbrengst van onze boeken- en platenmarkt gaat naar het hoofdkantoor van Amnesty International Nederland in Amsterdam en daarmee kunnen we over de hele wereld mensen die ten onrechte gevangengezet zijn, of hun families, financieel ondersteunen bij bijvoorbeeld een rechtszaak. Een goed voorbeeld is van enkele jaren geleden, toen de Russische meidenband Pussy Riot zich uitsprak tegen het beleid van Vladimir Putin en daardoor in grote problemen kwam. Amnesty heeft hierin met veel succes bemiddeld en gelobbyd.”

De aanvang van de boeken- en platenmarkt is om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Entree is gratis, er kan zowel contant als met pin betaald worden. Tip: Breng grote tassen mee, waar veel in kan voor weinig geld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant