Aggie Daniels met Johanna Reiss. Het idee voor de plaatsing van Stolpersteine werd donderdag 3 mei gepresenteerd bij de lezing van Reiss in Gendringen. Een passend moment, want de even hoogbejaarde als vitale vrouw behoorde zelf tot de vluchtelingen.
Aggie Daniels met Johanna Reiss. Het idee voor de plaatsing van Stolpersteine werd donderdag 3 mei gepresenteerd bij de lezing van Reiss in Gendringen. Een passend moment, want de even hoogbejaarde als vitale vrouw behoorde zelf tot de vluchtelingen. (Foto: Roel Kleinpenning)

Stolpersteine: struikelen over het verleden

  Historie

De herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de viering van de bevrijding liggen weer achter ons. Herdenken en vieren met plussen en minnen. Verdriet om de doden, trots op standvastigheid en moed. Bij alle trots is misschien ook wat schaamte op z'n plaats. Het verleden is gecompliceerd en soms gewoon ongemakkelijk. Te veel joden, Sinti en andere minderheden zijn weggevoerd. Steeds meer van hen worden herdacht met zogenaamde Stolpersteine. In Gemeente Oude IJsselstreek is een werkgroep in het leven geroepen om ook hier te gedenken met deze 'struikelstenen'.

Door Nick Moritz

OUDE IJSSELSTREEK - Stolpersteine zijn een creatie van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij bedacht een project waarbij in het trottoir koperen steentjes worden geplaatst. Daarop staan de namen en de datum van vlucht en/of dood van mensen die in het huis hebben gewoond waarvoor zo'n struikelsteen is geplaatst.

Rijk joods verleden
"De naam is mooi gekozen", meent Aggie Daniëls, samen met Peter van Toor van het ijzermuseum initiatiefnemer voor de werkgroep. "Je struikelt als het ware over het verleden en daardoor sta je er nog even bij stil. We moeten niet vergeten dat er ook in deze regio een rijk joods verleden ligt. In de periode vlak voor de oorlog zijn hier families weggetrokken die er al eeuwen woonden. Dat heeft het gezicht van de streek verandert en daar mag aandacht voor zijn."

Presentatie

Het idee voor de plaatsing van Stolpersteine werd donderdag 3 mei gepresenteerd bij de lezing van Johanna Reiss in Gendringen. Een passend moment, want de even hoogbejaarde als vitale vrouw behoorde zelf tot de vluchtelingen. "Reiss is van de familie Spier uit Gendringen. Zij woont in New York en schreef een boek over haar ervaringen als onderduikster in Usselo. We vonden dit een goed moment om met de werkgroep naar buiten te treden. Het plan is nog niet rond ondanks al het werk dat al verzet is. We moeten nog veel onderzoek doen, maar de gemeente is ons in elk geval ter wille."

Aggie Daniëls is goed bekend met het onderwerp van de joodse gemeenschap in de regio. Dat is echter niet voldoende om zomaar Stolpersteine te laten leggen. "Je moet heel precies onderzoek doen naar namen, families en data van geboorte, vlucht en dood. Het moet allemaal kloppen. De organisatie van Stolpersteine zelf stelt ook hoge eisen. Verder zijn die stenen niet goedkoop dus we moeten ook nog achter subsidie aan.

Kijk voor meer informatie over de Stolpersteine op onderstaande website:

www.stolpersteine.eu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden