De laatste etappe voor 'Hallo Europa: vrede, vrijheid en duurzaamheid'

Netterden - In de voormalige Rhiene kolk in Netterden staat het resultaat opgesteld van de werk-2-daagse op de Gesamtschule in Emmerich am Rhein: 32 Kunstwerken, met als thema 1 van de 17 Substainable Develpment Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ofwel de 17 bouwstenen van de vrede. Ieder team bestond uit tenminste één Nederlandse en één Duitse scholier.

Bijna 90 scholieren van vier scholen uit de grensstreek hebben vanaf september 2019 tot en met maart 2020 samen gewerkt in dit ‘Hallo Europa’ project. Het basisthema was ‘75 jaar vrijheid’, maar dan met de focus naar de toekomst toe en minder naar het verleden. Een toekomst waarin de scholieren aan beide zijde van de grens, elkaar makkelijker weten te vinden, meer weten van elkaars cultuur en bovenal elkaars taal beter begrijpen/verstaan/spreken.

Leerlingen van de Wesenthorst in Ulft, Rietveld Lyceum in Doetinchem en twee scholen uit Emmerich am Rhein: Willibrord Gymnasium en Gesamtschule, hebben diverse bedrijven, museum, tentoonstellingen en zelfs een film bezocht, die allemaal te maken hadden met één van de SDG’s.

Ter afsluiting van het project stond een vernissage gepland in het provinciehuis in Arnhem. Hierna zouden kunstwerken tentoongesteld worden in de gemeenten: Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Emmerich am Rhein. Helaas heeft het coronavirus ook aan dit project een abrupt einde gegeven. Om het resultaat van de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse scholieren toch aan zoveel mogelijk belangstellenden te laten zien, zijn er gratis tentoonstellingen op diverse locaties.

Op donderdag 30 juli bracht wethouder Janine Kock van de gemeente Oude IJsselstreek een bezoek aan de tentoonstelling in Netterden. De leerlingen Iris en Luna van de Wesenthorst in Ulft legden aan de wethouder uit welke SDG zij hadden gekozen en waarom. Ook vertelden zij dat vooral de taalbarrière voor hen erg lastig was. Wethouder Kock antwoordde daarop, dat het juist erg belangrijk is om zoveel mogelijk Duits te spreken om zo de taal onder de knie te krijgen. “Het is niet erg om fouten te maken, daar leer je alleen maar van!”, zegt Kock. De wethouder, die zelf vloeiend Duits spreekt en schrijft, benadrukte hoe belangrijk het is om de Duitse taal enigszins te beheersen als je in de grensstreek woont. “Het vergroot je leefgebied op allerlei fronten.”

De tentoonstelling in Netterden was te zien van 15 tot en met 31 juli en is nog te zien van 15 tot en met 31 augustus 2020. Vanaf 4 september tot 14 september is de tentoonstelling te zien in de bibliotheek Doetinchem. Daarna reist de tentoonstelling nog door naar 's Heerenberg en a Emmerich am Rhein.

Meer informatie bij de projectleider: Christa van Dee (ontgrenzer): 06-12060820.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, Interreg Euregio Rhein Waal en de vier bovengenoemde gemeenten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden