Bocholt: Eerste Europese online jeugdkamp met thema: eSport/eGaming | Oude IJsselstreek Vizier


Uitreiking van Deelname-certificaat. Op de foto staan van links naar rechts: Elisabeth Kroesen en Jule Wanders (Stadt Bocholt) Christa van Dee, Nik en Joep  Morris, Giel, Floris en Jesse
Uitreiking van Deelname-certificaat. Op de foto staan van links naar rechts: Elisabeth Kroesen en Jule Wanders (Stadt Bocholt) Christa van Dee, Nik en Joep Morris, Giel, Floris en Jesse (Foto: Claudia Wienen)

Bocholt: Eerste Europese online jeugdkamp met thema: eSport/eGaming

(door Christa van Dee - Ontgrenzer)

Bocholt - Jongeren uit vijf landen beleven een vakantieweek met veel online sporten.

Sporten en gamen vinden veel jongeren leuk en was daarom het onderwerp van het eerste Europese online jeugdkamp in de Europese stad Bocholt.

Onder het motto "Come together online "Oympics in Europe", jongeren uit vijf landen ontmoetten elkaar online van 13 tot 15 juli 2020 in het Europa-Haus Bocholt. Maar in feite hebben ze niet gespeeld! Zij hebben het onderwerp eSports / eGaming in het kader van de Olympische Spelen theoretisch benaderd. Zij realiseerden zich al snel dat jongeren in heel Europa en China op dezelfde manier met eSports / eGaming bezig zijn.

Door middel van presentaties, films en online sportunits hebben de jongeren zich aan dit onderwerp gewijd. De stad Bocholt had in samenwerking met het Europe Direct Informatiecentrum Bocholt en JUNGEN UNI in Bocholt een passend schema, online tools en technische apparatuur voor de videoconferenties ter beschikking gesteld. Het Europees Online Jeugdkamp wordt dit jaar door de deelstaat Noordrijn-Westfalen ondersteund via het programma "Europa in eigen land".

Online campagneperiode

Het online jeugdkamp begon op maandag 13 juli met videoboodschappen van burgemeester Peter Nebelo (Bocholt) en burgemeester Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek).

Burgermeester Van Dijk was blij dat de jongeren het kamp dit jaar op een andere manier kunnen ervaren, maar toch samen op het thema sport en de Olympische Spelen in hun zomervakantie. Zijn Duitse collega zei: "Dit jaar is het Europese jeugdkamp iets heel bijzonders voor ons allemaal. Vanwege de coronapandemie moesten we snel iets nieuws voor jullie verzinnen, want persoonlijke bezoeken zijn niet toegestaan of erg moeilijk. Maar we wilden het kamp absoluut niet annuleren!"

eSport / eGaming in een landenvergelijking

De jongeren uit Bocholt (Duitsland) en de gemeente Oude IJsselstreek hebben in ieder geval een vleugje persoonlijke ontmoeting met de jeugd meegemaakt. Ze ontmoetten elkaar gedurende de dag voor het online jeugdkamp en gebruikten de video-vrije tijd samen om hun presentaties, films, sport, plezier en spelletjes voor te bereiden. Een van de taken was om de jongeren in hun land te laten zien hoe eSports en eGaming de jeugdcultuur beïnvloeden. Ze produceerden korte overzichten waaruit bleek dat de verschillen niet zo groot zijn. Zelfs veel spellen worden in de landen met dezelfde intensiteit gespeeld. Films over het versterken en ontspannen van verschillende delen van het lichaam als een evenwicht om computerspelletjes af te ronden het programma.

Online voorbereidingsbijeenkomst

In tegenstelling tot de face-to-face ontmoetingen met jongeren, vereiste het online jeugdkamp een veel intensievere voorbereiding. De leiders van de jeugdgroepen uit de bevriende steden Akmene (Litouwen), Bocholt (België), Oude IJsselstreek (Ontgrenzer Christa van Dee), Vlora (Albanië) en Wuxi (PR China) kwamen twee keer online bijeen en drie keer met alle jongeren. Om elkaar te leren kennen, maakten de deelnemers korte filmpjes over zichzelf in hun omgeving en met hun favoriete hobby. Daarnaast werkten ze aan presentaties over een ander land, die via PowerPoint of als film werden vertoond. Het hele programma werd ook online besproken. "We hebben veel geleerd over andere landen in het proces," meldde een deelnemer van Wuxi.

Eregasten van het online kamp

Op de eerste dag hadden de jongeren de gelegenheid om de zilveren medaillewinnaar van de vrouwenwedstrijd, Jutta Tielemann uit Bocholt, als eregast te interviewen. Tielemann meldde dat ze in 1988 naar Seoel (Zuid-Korea) was gereisd als lid van het Duitse nationale team en dat ze niet verwachtte terug te komen met een medaille. Caster en progamer Sven Reinchardt (nili_AoE) was op de tweede dag eregast. Hij sprak met de jongeren over het leven als progamer, bijvoorbeeld hoe het wordt ervaren als een baan en hoe zijn dag met de trainingen verliep. De financiering van zijn leven als progamer was ook een onderwerp in de videoconferentie. De voormalige ex-gamer Koen Schobbers uit Nederland is op 15 juli 2020 online bij de groep gekomen. Hij vertelde de jongeren hoe hij tot gamen was gekomen. Hij maakte vooral het verschil tussen mannen en vrouwen in het spel duidelijk. Volgens Schobbers bestaat 95% van de professionele competities waarin in het begin evenveel mannen als vrouwen spelen uit mannelijke gamers. Naast de mogelijkheden wees hij ook op de risico's. Voldoende slaap, leren en gezonde voeding, sport en sociale contacten zijn een must, niet alleen voor vrijetijdsgamers maar ook voor professionele gamers.

De 1e locoburgemeester van de stad Bocholt, Elisabeth Kroesen, nam op de laatste dag van dit kamp afscheid.

Volgende Europees Jeugdkamp in 2021

Na het online jeugdkamp van dit jaar vindt het volgende kamp plaats van 11 tot 17 juli 2021.

Meer berichten