Column Remko Alberink: Boer Jan


Foto:

Column Remko Alberink: Boer Jan

De één vloog naar Curaçao, de ander naar Bali, het Egyptische Sharm-el-Sheikh (mooie naam hè) of naar Mexico. Het klinkt misschien iets minder sexy, maar wij zaten dat jaar bij camping De Speelhoeve in Sinderen, ook wel bekend als ´Boer Jan.´

Uit praktische overwegingen (dichtbij), gezelligheid (met vrienden uit Gendringen) en het ontberen van zakken geld voor een all-inclusive holliday koos ik jaren terug dus voor de boerderijcamping. En weet u, het was een van de mooiste vakanties ooit.

Op twee veldjes streken 25 families neer, met koffers vol goede zin, spelende kinderen en zonder gedoe. Met goed en schoon sanitair, met de familie Rougoor als ideale gastheer en met de Hooischuur, het waren twee fantastische weken.

Het leuke aan 'Boer Jan' is dat de eigenaar gewoon boert tijdens het verblijf van de gasten. De veelal kleine kinderen worden 's ochtends en 's avonds uitgenodigd om in de melkput te komen helpen bij het melken van de koeien. Dit is voor vele kids de eerste kennismaking met een echte koe, dit leverde doorgaans fantastische foto's voor het plakboek op. Dat dit Jan een uur extra kostte per melkbeurt, had en heeft hij er graag voor over, samen met Karin bezorgt hij de kinderen een vakantie waar geen resort tegenop kan.

Traditioneel bood ik onze bevriende buren een dag pannenkoeken aan. Nee, niet van die laffe flensjes, maar échte pannenkoeken. Boerenpannenkoeken, kaaspannenkoeken en ook shoarma-pannenkoeken. Van een beetje experimenteren was ik niet vies. Dus ik maakte ook bastognekoek-pannenkoeken, gebakken kipfiletpannenkoeken en engels drop-pannenkoeken, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat die laatste géén succes was.

Soms denk ik terug aan die keren dat vakantie synoniem stond voor plezier, spelende kinderen, gezelligheid, ontspanning en spelletjes. Maar kinderen worden groter en een hooibaal is ingeruild voor een zwembad. Tijden veranderen, je wordt ouder papa.

Dit jaar zijn we in Nederland door het corona-virus gedwongen om creatief onze vakantiebestemming te kiezen. Hele elftallen doen moeilijk en praten over wat er allemaal niet mogelijk is, dat terwijl Nederland met de Vechtstreek, Limburg, de Wadden, Zeeland en tussen de verschillende drugslabs in Brabant in fantastische vakantiegebieden kent.

'Boer Jan' heeft de tand des tijds doorstaan, het blijft onverminderd populair, de aanloop blijft maximaal. Dat kan niet gezegd worden van de vele luxe vakantieoorden in 'Meggico', Turkije, Amerika, Italia en Zuid-Oost Azië. De wereld staat op zijn kop, boer Jan gaat gewoon door, vanavond wordt er weer gemolken.

Meer berichten