Jan Verheijen: "Door de taal kwamen jeugdherinneringen terug." (foto: Roel Kleinpenning)
Jan Verheijen: "Door de taal kwamen jeugdherinneringen terug." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

d' Eigenspraok is digitaal in dialect

Oude IJsselstreek - Sinds anderhalf jaar verschijnt er een maandblad met twee opvallende kenmerken: uitsluitend digitaal en helemaal in Achterhoeks dialect. Het blad 'd' Eigenspraok' wordt uitgegeven door de dialectwerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen. De opmaak wordt verzorgd door oud-Silvoldenaar Jan Verheijen. Abonneren is gratis.

door Marcel van Berkum

Jan Verheijen is de zoon van de vermaarde Silvoldse kunstschilder Bernard Verheijen, waarvan veel werk in de regio is terug te vinden. Zoon Jan groeide op bij café Harbers in het centrum van Silvolde, dat door zijn moeder werd uitgebaat. Jan was jarenlang docent beeldende vorming op het Isala College en woont in Gaanderen. De laatste jaren hield hij zich onder meer bezig met het in kaart brengen van het oeuvre van zijn vader en reisde daarvoor stad en land af. Op zijn fraaie website janmac.nl is het overzicht te raadplegen.

Stempel

"Drie jaar geleden bezocht Ik een dialectbijeenkomst van de OVGG. Ik raakte gefascineerd door de taal, die ik als jongetje had gesproken, maar daarna nooit. Door de taal kwamen jeugdherinneringen terug." Hij wilde er meer van weten en meldde zich meteen als lid van de heemkundige vereniging aan. De oud-docent drukte al snel zijn stempel op de dialectwerkgroep d' Eigenspraok. Hij tekende voor de publicatie van enkele boeken en het duurde niet lang of hij werd voorzitter van werkgroep. "Publicaties maken heb ik altijd graag gedaan. Als docent op het Isala gaf ik mijn leerlingen vaak eigen publicaties mee. Zo ben ik ook met het blad d' Eigenspraok begonnen. Het gaat nu naar zo'n 800 adressen."

Interactief

Jan Verheijen is verknocht aan zijn Apple Mac computer. In zijn atelier zit hij hele dagen voor twee beeldschermen te ontwerpen en te photoshoppen. Zijn kunde is duidelijk te zien op zijn site, maar ook terug te vinden in d 'Eigenspraok. Zijn artistieke kwaliteiten zijn overduidelijk te herkennen. Publicatie als pdf is een bewuste keuze. Daarin kan hij veel van zijn ideeën kwijt door de interactieve mogelijkheden, die het bestand biedt. Zo kun je ook geluidsfragmenten beluisteren en staan er legio links naar achtergronden bij de gevarieerde verhalen.

Kopij

"Aan kopij heb ik geen gebrek", zegt Jan. "We hebben diverse schrijvende leden en zelf draag ik bij met tekst en afbeeldingen." Ter controle van de teksten raadpleegt hij regelmatig het woordenboek WALD. Twee weken geleden verscheen nummer 16 van d' Eigenspraok. Jan brengt gratis 10 nummers per jaar uit. Met het septembernummer is hij alweer volop bezig.

Opstaeker 

In maart ontving Jan Verheijen de Opstaeker, die het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers jaarlijks toekent aan een persoon, die zich voor de streektaal verdienstelijk heeft gemaakt.

janmac.nl/Blad/Blad.html

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden