Foto: Martijn Kraan

Column Ulevel: Sociaal

Het voeren van de vlag leidt niet tot meer sociaal Achterhoeks gedrag.

De Achterhoek staat hoog in het vaandel. Het vlagvertoon kent geen grenzen en er wordt snel door handige handelaren op ingespeeld. Van klompen, via bretels tot pet kan degene, die zich Achterhoeker waant, zich van top tot teen in de streekkleuren hijsen. Ik rijd met de vereiste 100 kilometer per uur op de A18 vanaf Doetinchem richting A12. Met razende vaart word ik ingehaald door twee SUV's. Op de achterklep prijken stickers met de Achterhoekse vlag. Blijkbaar willen die Achterhoekse sufferds zo snel mogelijk de Achterhoek uit.

Ik fiets in het dorp en er komt mij een auto tegemoet, die geparkeerde auto's inhaalt op mijn weghelft. Ik word tegen de stoeprand gedrukt. Achterom kijkend zie ik een grijnzende varkenskop in spiegelbeeld en de Achterhoekse vlag in beeld.

Heb je Facebook, dan heb je vrienden. Facebookvrienden. Dus geen echte. In mijn sociale medium komen de meest uiteenlopende en tegengestelde meningen voorbij. Meningen, die de mijne zijn en totaal niet. Het is boeiend om te lezen dat mensen, die ik nooit als raketgeleerden heb gekend, de oplossing weten op problemen waar wetenschappers wereldwijd zich al eeuwenlang het hoofd over buigen. Achterhoekse dorpsorakels weten het zeker. En willen het laten weten ook!

Maanden was ik verstoken van foto's van een welgevulde dis in een restaurant. Vaak vergezeld van de tekst “Wat hebben we het toch goed” of het grappige “Wat hebben we het toch slecht', uiteraard met smiley. Maar amper ging de horeca open of de eerste tafels met spijs kwamen alweer in beeld.

In crisistijd leert men zijn vrienden kennen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden