De Iesselganger tijdens een vaart vorig jaar. (foto: Roel Kleinpenning)
De Iesselganger tijdens een vaart vorig jaar. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
coronavirus

Iesselganger blijft op droge

Ulft - De Iesselganger van Stichting IJsselvaart in Ulft blijft dit vaarseizoen op het droge. “We hadden de boot helemaal klaar”, zegt Herman Schreurs, voorzitter Stichting IJsselvaart. “In de winter hebben onze vrijwilligers van de technische club hard gewerkt aan de boot, die in de SSP-Hal op het DRU Industriepark ligt. Hij was vaarklaar, de folders en de website waren ook klaar voor het nieuwe seizoen en toen kwam het coronavirus.

door Carla van der Meer

“We hadden al heel veel boekingen van leuke arrangementen, maar alles is afgelast”, vervolgt Schreurs. “Groepen uit de andere kant van het land hadden al tochten besproken. Laura van Kaam zou een paar avonden op de boot komen zingen en we hadden weer de gebruikelijke vaarten gepland.”

Afwachten

De bedoeling was dat de Iesselganger eind maart in het water zou gaan, maar de vrijwilligers van Stichting IJsselvaart konden niets anders doen dan afwachten. En dat wachten duurde lang. “Steeds werd de datum verder opgeschoven”, laat Schreurs weten. “Het sukkelde maar verder van maart naar april en mei. Er kwam maar geen duidelijkheid. Op dinsdag 26 mei hebben we de knoop doorgehakt om een eind te maken aan de onzekerheid. We zijn bijeengekomen in het gebouw van Hengelsportvereniging De Brasem omdat daar de ruimte was om met de bestuursleden voldoende afstand te houden. We zaten na 2,5 maand weer samen. We hebben de beslissing genomen om dit seizoen niet te varen.”

“We werken met 40 tot 50 vrijwilligers en dat zijn allemaal gepensioneerde mensen die tot de risicogroep behoren vanwege hun leeftijd. Ook hebben we ons afgevraagd of er wel mensen mee willen varen. Er kunnen onder normale omstandigheden 40 mensen op de boot. Nu zouden we er maar 12 kunnen hebben volgens de geldende regels. Bovendien is de boot vrij smal. Elkaar passeren kan niet op anderhalve meter. Veel ouderen zijn, begrijpelijk, toch angstig om iets te ondernemen. We houden ons aan de regels van de overheid die tot 1 september gelden. Om de boot na 1 september nog in het water te laten, wordt te laat. Dan zouden we nog zo’n anderhalve maand kunnen varen tot aan de herfstvakantie in oktober aan het eind van het vaarseizoen. Dat is te kort om uit de kosten te komen."

Financiële risico

"We vinden het erg jammer, maar we willen het financiële risico niet lopen. De mensen die al geboekt hadden, waren begripvol dat we moesten afzeggen. De penningmeester heeft hun geld teruggestort. Ook hebben we onze contacten, zoals de Kemnade en de ijsboerderij, laten weten dat we dit jaar niet varen. Iedereen vindt het heel jammer, maar ze snappen het wel.”

De Iesselganger blijft op het droge in de SSP-Hal. “Volgend jaar gaan we weer mooie vaarten maken en dan gaan de vrijwilligers er met fris elan weer varen. De boot is er al klaar voor.”

Meer berichten