Wisse Overbeek, rechts naast collega Femke. (foto: Daniel Vischjager)
Wisse Overbeek, rechts naast collega Femke. (foto: Daniel Vischjager) (Foto: Daniel Vischjager)

Jonge Terborgenaar maakt documentaire in Rusland

Terborg - Met de documentaire ‘Lost In Identity’ gaat de Terborgenaar Wisse Overbeek het bijzondere verhaal vertellen van de van oorsprong Russische Dima.

De 24-jarige jongen, die vanaf jongs af aan al de journalistiek in wilde, gaat nu eindelijk zijn passie achterna. De documentaire vertelt een veelzijdig verhaal wat zich grotendeels af gaat spelen in Rusland.

“Dima is daar namelijk geboren”, vertelt Wisse. Toen Dima anderhalf jaar was, is hij geadopteerd door een Belgisch gezin en heeft zijn jeugd doorgebracht in de Belgische stad Leuven. Onder andere de adoptie, maar ook door problemen te hebben ervaren vanwege zijn homoseksualiteit hebben ervoor gezorgd dat Dima in de knoop zit met zijn identiteit. Dima hoopt deze puzzelstukjes te vinden in Rusland."

Steunpilaren

"Je identiteit is zo belangrijk. Het zijn de steunpilaren van wie je bent als persoon. Het vormen van je eigen identiteit is voor velen af en toe nog weleens lastig. Laat staan als je geadopteerd bent en je niet zo gemakkelijk antwoord kan krijgen op bepaalde vragen”, vertelt de jonge documentairemaker.
Wisse is opgegroeid in Terborg, maar voor zijn studie journalistiek is hij twee jaar geleden naar Utrecht verhuisd. Altijd al in de ban geweest van documentaires, is het moment eindelijk daar en gaat hij er zelf één maken. Hiervoor volgt hij de Minor CampusDoc.

Net voor de corona crisis heeft Wisse, samen met zijn documentaire- partner Femke, een cursus gevolgd in New York om op die manier de fijne kneepjes van het vak te leren. Precies die theorie wil hij nu in de praktijk gaan brengen. Wisse is erg gedreven in het maken van de documentaire. “Het verhaal van Dima moest gewoon verteld worden”, begint hij. “Het is namelijk niet alleen mooi, emotioneel en inspirerend om te zien hoe Dima op zoek is naar zijn puzzelstukjes in Rusland, maar het is een film met een boodschap.”

Al die tijd heeft Dima in zijn eigen schaduw geleefd uit angst voor afwijzing van zijn omgeving. Samen met Dima en Femke wil hij dit doorbreken. Hij hoopt dat deze film anderen helpt hiermee om te leren gaan. “Laten zien dat je jouw eigen pad moet volgen en niet per se het pad dat de maatschappij uitgestippeld heeft.”

Het script ligt al klaar en de beelden kunnen bijna geschoten worden, maar daarmee is het werk nog niet gedaan. “Een documentaire maken kost heel veel geld. Zeker als je het tot het hoogste niveau wil tillen om het uiteindelijk op internationale filmfestivals en in filmhuizen te kunnen vertonen. Daar doen wij heel erg ons best voor.”

Maar dit kan Wisse niet alleen en daarom is hij een een crowdfundingcampagne gestart. Via de website kan je de jonge maker steunen middels een donatie. Met nog maar een paar dagen te gaan, kan hij elke bijdrage hard gebruiken.

cinecrowd.com/node/10633

Meer berichten