Foto:

‘Waarom schrijf je me niet’

Emmerich - De tentoonstelling ‘Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid’ in het PAN Museum in Emmerich vertelt het persoonlijke verhaal van 5 joodse mensen van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vijf mensen worden gevolgd op hun pad door Nederland, Duitsland, de kampen en de getto’s in Polen, tot aan hun dood of de bevrijding.

door Carla van der Meer

De tentoonstelling is in het Nederlands en het Duits. Er zijn 15 vitrinetafels met originele brieven en foto’s en vijf beeldschermen met films. De teksten in de tafels zijn in het Nederlands en daarachter staan banieren in het Duits. “Het zwaartepunt van de tentoonstelling is 75 jaar vrede en vrijheid”, laat Irene Möllenbeck van Pro Kultur weten.

“We hadden dit in drie delen willen brengen: verleden, heden en toekomst. Het verleden is hier nu te zien. Het heden en toekomst hadden we in een discussievorm willen doen met mensen uit de politiek, het bedrijfsleven en cultuur, maar dat hebben we door corona moeten herzien. We weten nog niet wanneer deze gedeelten door kunnen gaan. Deze tentoonstelling over het verleden zou 21 maart geopend worden. Maar ik ben blij dat we dit vandaag (25 mei) toch kunnen doen, ook al is het op een andere manier. De bezoekers kunnen komen, maar wel volgens de geldende regels."

“We hebben 75 jaar vrede en vrijheid en we vonden dat we iets grensoverschrijdends moesten doen”, zegt Peter Hinze, burgemeester van Emmerich. “Het gaat om het verhaal dat erachter zit. Voor de jeugd is vrede vanzelfsprekend. Maar hoe krijgen we deze generatie mee om ook aan de volgende 75 jaar van vrede te werken? Want aan vrede moet namelijk steeds gewerkt worden. Alle openbare zaken liggen door corona nu stil. Maar volgend jaar is dit thema ook nog actueel. Het is dan 75 jaar + 1. Het is belangrijk dat dit aan beide kanten van de grens gebeurt. Als je elkaar kent en begrijpt is het makkelijker om aan vrede en vrijheid te werken. Door de vijf mensen in deze tentoonstelling te volgen, spreekt het verleden meer tot de verbeelding. Wie waren deze mensen en hoe is het hen vergaan?”

De tentoonstelling die anders in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten te zien is, werd door ontgrenzer Christa van Dee naar Emmerich gehaald. Zij doet meerdere grensoverschrijdende projecten. “Het is de geschiedenis van normale burgers in bijzondere tijden”, zegt Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum Aalten. “Het gaat over mensen die plotseling geen onderdeel meer waren van de gemeenschap. Het is belangrijk om dit verhaal te blijven vertellen. We krijgen nog steeds brieven uit die tijd binnen. Mensen die in de treinen weggevoerd werden, wierpen nog snel een briefje uit de trein voor de achtergebleven familie.” ‘Waarom schrijf je me niet’ is een productie van de Lotty Veffer Foundation. De tentoonstelling wordt gefinancierd door Stadt Emmerich, Euregio en de Provincie Gelderland. ‘Waarom schrijf je me niet’ is gratis te bezoeken op dinsdag tot en met zondag van 11 tot 16 uur.

Meer berichten