De nieuwe wethouder van Oude IJsselstreek, Marieke Overduin. (foto: Roel Kleinpenning)
De nieuwe wethouder van Oude IJsselstreek, Marieke Overduin. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

‘Ik stap op rijdende trein’

Gendringen - De nieuwe wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek, Marieke Overduin, is bijna twee maanden aan het werk in deze gemeente. Hoe ervaart ze het hier? “Ik stap hier op een rijdende trein en ik wil de vaart erin houden”, vertelt ze. “Al veel zaken zijn door mijn voorganger goed opgezet. Daar wil ik verder mee. We willen de continuïteit in de gemeente vasthouden. De inwoners hebben recht op een goed bestuur.”

door Carla van der Meer

"De coronatijd is een rare tijd om met een nieuwe functie te beginnen", vindt Overduin. “Het went maar niet dat je elkaar nu geen hand mag geven. Ik sta te popelen om mensen echt te ontmoeten. Het past ook bij mijn portefeuille om bij elkaar aan tafel te zitten. Dan praat je toch makkelijker en dan kun je beter vragen beantwoorden waar de mensen mee komen of uitleggen van welke voorzieningen ze gebruik kunnen maken. Ik dacht even een paar weken inwerken en dan de straat op, maar dat is in deze coronatijd anders."

Sociaal domein

"Ik had er allang op uit gewild om mensen te ontmoeten. Ik ben echt iemand voor het sociaal domein. Vroeger heb ik veel gewerkt in de verslavingszorg, reclassering, kinderbescherming, kinderpsychiatrie en het mbo- en hbo-onderwijs. Ook heb ik als zelfstandige gewerkt als mediator. In 2014 ben ik wethouder geworden in Veenendaal. Ik neem vanuit het landelijke ervaring mee naar de gemeente. Het lokale hier en het landelijke dat ik inbreng is een goede mix. Ik heb honderd ideeën in mijn hoofd, maar ze moeten wel passen bij de mensen in deze gemeente. Het belangrijkste wat ik concreet wil bereiken, is dat elke inwoner recht heeft op goede zorg. Daar moeten wij als overheid goed voor zorgen. Ook wil ik mij er hard voor maken dat we in elke kern onderwijs houden, we pakken laaggeletterdheid aan en wonen en zorg heeft eveneens de aandacht.”

Organisaties mogen meer aan de weg timmeren, vindt Overduin. “Er is hier zoveel qua capaciteit, daar mogen ze zichzelf best wel eens voor op de borst slaan en met trots laten zien wat ze kunnen. Dan wordt er toch eerder naar je omgekeken, heb ik het idee.”

Overduin is via CDA Gelderland in de Achterhoek terechtgekomen. “Er waren diverse wethouderfuncties vacant. Het leek mij een leuke uitdaging om hier met het sociaal domein verder te gaan, en om met de kracht die mensen hebben, verder te bouwen. Ik ervaar deze gemeente als informeel, gemoedelijk en hartelijk. Er werd van tevoren tegen mij gezegd dat Achterhoekers niet altijd het hart op de tong hebben, maar tot nu toe vind ik iedereen spontaan. We hebben een mooi collegiaal bestuur.”

Toen Overduin wethouder in Veenendaal was, is ze hier al eens op werkbezoek geweest. “We waren hier om het DRU Industriepark te kijken. In Veenendaal wilden we een oude wolfabriek een nieuwe bestemming geven. We hebben hier gekeken hoe je zoiets aanpakt. Wie had toen kunnen vermoeden dat ik hier nu als wethouder zou zitten.”

Meer berichten