Jade, Milan, Erik en Jacqueline ter Voert  in hun café 't Centrum in Silvolde. Foto: Iris Epping
Jade, Milan, Erik en Jacqueline ter Voert in hun café 't Centrum in Silvolde. Foto: Iris Epping (Foto: Iris Epping)

Silvoldse kroegbaas koopt zijn kroeg

Silvolde - In deze coronatijd heeft ook de horeca het niet makkelijk. Na een maandenlange gedwongen sluiting mogen de deuren vanaf tweede pinksterdag weer op een kier open. Des te opmerkelijker is het nieuws dat kroegbaas Erik ter Voert enkele dagen geleden naar buiten bracht. Hij is eigenaar geworden van het pand van café 't Centrum in Silvolde.

door Marcel van Berkum

Café 't Centrum midden in Silvolde kent een lange geschiedenis en is altijd het middelpunt geweest van het uitgaansleven in het dorp. Eind 19e eeuw is er sprake in het pand aan het begin van de toenmalige Veldstraat - nu Pr. Bernhardstraat - van café Rademaker met een gelagkamer en een bovenzaal. Ook toen al vonden landelijk bekende artiesten hun weg naar Silvolde. Er is een affiche bewaard gebleven met de aankondiging van een ‘Soirée Amusante et Musicale’ op 9 januari 1902 in de bovenzaal van Th. Rademaker. De beroemde gentleman-humorist Luciën trad op voor een uitverkochte zaal.

Wens

Nadat lange jaren de familie Meijer en later Edo Keizer eigenaren waren, werd het café in 2002 eigendom van Grolsch Vastgoed en Erik ter Voert de kastelein. "'t Centrum was altijd mijn droomkroeg en toen het mogelijk werd, ben ik er in gestapt."

In de afgelopen jaren heeft Ter Voert, die inmiddels van Megchelen naar Silvolde is verhuisd, diverse interne verbouwingen gerealiseerd in het monumentale pand. Ook de coronapauze is gebruikt om met het hele gezin en vriendenkring het interieur een verfrissende facelift te geven. Werkelijk alles is opnieuw geschilderd, de vloer opgeknapt en het 'rookhok' is verbouwd. Ook is het terras coronaproof volgens 'het nieuwe normaal'.

Blok

Het dorpscafé is het honk voor een biljartvereniging, schietvereniging en een koor. Daarnaast waren er regelmatig jongerenavonden, live optredens en feesten, die hopelijk straks weer kunnen plaatsvinden. Erik noemt organiseren van evenementen als zijn grootste hobby. Dat hij voor zijn gezin toekomst ziet in 't Centrum moge duidelijk zijn. Het hele gezin werkt mee in het bedrijf en zoon Milan doet een horeca-opleiding. De aankoop van het pand plus de grond lag dan ook in de planning. De onderhandelingen met Grolsch Vastgoed speelden al enige tijd, maar verliepen moeizaam. De bierbrouwer wilde het schitterende gebouw niet zomaar kwijt. "Eerlijk gezegd heb ik ze voor het blok gezet", zegt Erik. "Als we het niet kunnen kopen dan stoppen we in 't Centrum, heb ik gezegd en dat meende ik ook." Vervolgens raakten de onderhandelingen in een stroomversnelling. Erik en echtgenote Jacqueline roemen de samenwerking met Paul en Debby Klomberg van de plaatselijke Regiobank. "Wij waren een pilot met hun eerste zakelijke hypotheek."

't Centrum is helemaal klaar voor de hernieuwde opening op maandag 1 juni vanaf 12.00 uur. Binnen geldt een maximum van 30 personen. Reserveren is aan te bevelen.

Meer berichten