Waar stroomt de Vinksche Beek?


De Seesinkbeek  stroomt onder wegen, gebouwen en spoorlijnen door. Foto Rob Seesink
De Seesinkbeek stroomt onder wegen, gebouwen en spoorlijnen door. Foto Rob Seesink (Foto: )

Waar stroomt de Vinksche Beek?

Silvolde - Vinksche Beek? Nooit van gehoord. Bij het samenstellen van de Silvoldse bevrijdingspublicatie 'Daor he'j ze an' is ook bestaande historische informatie geraadpleegd. Dat roept soms vragen op. In een document stuitte ik op de naam Vinksche Beek bij Silvolde.

door Marcel van Berkum

Op internet vond ik het oorlogsdagboek van The Black Watch. De infanteristen van het 1e Bataljon Royal Highlanders of Canada bevrijdden Silvolde en trokken verder naar Terborg en Doetinchem. In de 'war diary' worden per dag de gevechtshandelingen beschreven. Op 1 april 1945 om 01.00 uur begint vanaf het dorp en de huidige Berkenlaan de opmars naar 'Tereborg'. Ze vorderen goed, maar 'in the area of the windmill', komen ze zwaar onder vuur te liggen. Dat was Reijrinksmolen, waarin Duitse soldaten zich hadden verschanst. De rapporteur gaat verder: 'Some of the tanks were located on the lower road with others on the right flank near Vinksche Beek.' De genoemde 'lower road' moet de huidige Berkenlaan zijn, maar wat was de Vinksche Beek? Die beek moest dus ongeveer naast de Berkenlaan stromen. Was het de huidige Seesinkbeek? Maar waarom dan de naam Vinksche Beek? Googelen leverde geen resultaat op. Old Sillevold bood uitkomst. Het moest gaan om Lovinksche Beek. De Canadese militaire verslaggever had blijkbaar de naam verbasterd. Misschien had hij de stafkaart opgevouwen en stonden de letters L en O net aan de andere kant van de vouw. Zo las hij 'Vinksche Beek'. De naam Lovinksche Beek is na WOII verdwenen en alleen nog terug te vinden op oude kaarten. De beek heet bij Silvolde nu Seesinkbeek.

Seesinkbeek

De Seesinkbeek ontspringt oostelijk van Varsseveld en meandert over 12 kilometer via Sinderen onder wegen, spoorlijnen en gebouwen door om in Terborg samen te komen met de Akkermansbeek en in de Oude IJssel te eindigen. Het is één van de vele beekjes, die door onze regio stromen, maar de Seesinkbeek krijgt veel eer op een eigen website, dankzij de inspanningen van Rob Seesink. De beek en de historie van het stroomgebied beschrijft hij uitgebreid en gedetailleerd. De Tilburger was nooit bovenmatig in geschiedenis geïnteresseerd. “Mijn interesse werd gewekt toen ik zo'n 20 jaar geleden op de naam Seesinkbeek stuitte. Daar was mijn achternaam. Dat intrigeerde en zo ging ik op zoek naar mijn roots. Ik ben vervolgens het archief van het waterschap en andere literatuur gaan raadplegen en bezocht uiteraard ook regelmatig de geboortegrond van mijn voorouders." In 2004 stelde hij met zijn bevindingen de website 'Seesinkbeek' samen. De site verhaalt niet alleen over de beek maar ook over de families Seesink, hun behuizing en de geschiedenis van de streek. Door de site komt hij in contact met allerlei mensen - ook verre familieleden - die aanvullende informatie verstrekken. Heb je interesse in streekgeschiedenis? Dan is de website een bezoek waard!

www.seesinkbeek.nl

Meer berichten