Hier ben ik. (foto: PR)
Hier ben ik. (foto: PR)
Biebtip

Biebtip: Hier ben ik

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 112 door Mieke de Vette

Hier ben ik - Jonathan Safran Foer 

Nieuwe roman van Jonathan Safran Foer, bekend geworden met de schitterende romans Alles is verlicht (2002), en de bestseller Extreem luid en ongelooflijk dichtbij (2005) (beiden verfilmd) .

Vader Jacob, tv-scenarist is getrouwd met architecte Julia, een keurig joods koppel in Washington DC, met drie vroegwijze zoons, Sam, Max en Benjy. Kan Jacob tegelijk een goede vader en een goede echtgenoot zijn? Hoe breng je je liberale ideeën in overeenstemming met je joodse achtergrond en de gedragingen van de staat Israël?

De vraag is: hoe goed te leven? Een lijvige roman, soms geestig, dan weer ernstig, filosofisch en basaal, vanuit alle betrokken personages verteld. Joodse tradities zoals de bar mitswa van Sam, naast Bijbelverhalen en verwijzingen naar de klassieken naast moderniteiten als OtherLife, een virtuele wereld waarin zoon Sam 'leeft'. Het historische drama wat in al zijn boeken een lading op de gebeurtenissen legt, (in Alles is verlicht de 2e wereldoorlog, in Extreem… 9/11) is een grote aardbeving die het midden oosten doet schudden op al die verschillende grondvesten en de joodse natie in haar bestaan bedreigt.

Jacob komst steeds in situaties die zijn loyaliteit test – of hem juist laten sudderen. Het is vooral ook dit is het verhaal van Jacobs dilemma's. Ook de problemen in het huwelijk levert sterke scènes op. De beschrijvingen van Foer van het joodse gezin, in alle facetten (vaders, grootvaders, in de VS wonend of in Israël), met al zijn discussies, ruzies, verzoeningen levert een prachtig beeld op. Veel maar boeiend.

'De Bijbel', het zevende en voorlaatste deel – vernoemd naar Jacobs naslagwerk ten behoeve van een geplande tv-serie over zijn gezin staat in de eerste persoon, dwingt tot matigen en is daardoor heftiger. Het sterkste deel van de roman.

Het kost even doorzettingsvermogen, soms is het bijna te veel maar uiteindelijk een schitterend geschreven roman!

Meer berichten