Foto: Pixabay

Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

Oude IJsselstreek - In deze tijd van corona ontstaat op veel plekken saamhorigheid, maar je hoort en ziet elkaar ook meer dan in normale tijden en je kunt misschien wat minder verdragen van elkaar. Waardoor irritaties tussen buren kunnen toenemen. 

Om burenruzies te voorkomen, heeft Sociaal Werk Oude IJsselstreek wat tips op een rijtje gezet.

Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.

Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.

Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.

Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.

Wanneer je er toch niet uitkomt met de buren, zou buurtbemiddeling kunnen helpen. Met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars kan er een gesprek komen met de buren en wordt geprobeerd om gezamenlijk tot een oplossing te komen. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden.

Buurtbemiddeling is deze weken wel bereikbaar voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat je in jouw situatie zou kunnen doen. Ook wanneer je je verhaal kwijt wilt, kan je bij buurtbemiddeling terecht. Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Sociaal Werk Oude IJsselstreek. Je kunt contact opnemen met Annet Heersink, coördinator Buurtbemiddeling Oude IJsselstreek: 06-20264305.

Informatie:

www.sociaalwerk-oij.nl/buurtbemiddeling

www.problemenmetjeburen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden