Toon Helmes (links) en Niels Berendsen bij het oorlogsmounument in Etten. (foto: Roel Kleinpenning)
Toon Helmes (links) en Niels Berendsen bij het oorlogsmounument in Etten. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Cultuur verenigingen rechten de rug

Oude IJsselstreek -De impact van het Corona virus laat zijn sporen in de hele wereld achter. Maatregelen van overheden worden steeds strenger. Bijna iedereen neemt het inmiddels wel heel serieus, er wordt gehamsterd en in ziekenhuizen is de druk voelbaar en het leed zichtbaar. Mensen blijven thuis, het sociale leven bladdert af.

door Nick Moritz

Voor veel mensen is de wekelijkse avond met het koor, toneel of orkest er niet meer bij. Concerten waarvoor maanden is gerepeteerd gaan niet door, evenementen vallen in het water en acties om geld in te zamelen worden afgezegd. Voor sommige clubs is dat gewoon erg jammer, voor andere ontstaan misschien zelfs problemen.

Carnaval

De carnaval heeft het dit jaar wel heel slecht getroffen. In eerste instantie werden de nodige optochten afgeblazen vanwege het slechte weer. Nu moesten optochten in Ulft en Silvolde opnieuw worden gecanceld. "Na de strop met de storm", verzucht Dianca Disbergen bij stichting Iseldonk in Ulft, "hadden we in overleg met de gemeente 22 maart gekozen als nieuwe datum voor de optocht. Dat pakte in eerste instantie heel goed uit. Veel verenigingen grepen deze tweede kans aan om hun wagens alsnog of nog een keer te laten zien. De optocht beloofde grootser dan ooit te worden. Dat kon zondag allemaal niet doorgaan dus."

Voor koren en orkesten staan er de nodige activiteiten rond de viering van 75 jaar herdenking en bevrijding op de tocht. 'In our fathers footsteps' zou op 2 mei een prachtige happening worden. Enkele oud-strijders, familie en nabestaanden zouden vanuit Canada naar de regio komen om de route die de Canadezen 75 jaar geleden al strijdend aflegden te volgen. Onderweg toegezongen en begroet door culturele activiteiten. "Etten is haar bevrijders nog altijd dankbaar", vertelt Toon Helmes namens de organisatie. "We vieren jaarlijks op 31 maart een eigen herdenking die dit keer heel bescheiden blijft. De grote klapper was echter op 2 mei gepland en dat gaat helemaal niet door. We hopen wel dat men in Etten op 31 maart allemaal een Canadese vlag uithangt."

Toon Helmes is ook betrokken bij het bevrijdingsspektakel dat het Ettens Mannenkoor begin juni wil gaan uitvoeren. Daar zijn al drieduizend kaarten voor verkocht, maar of het koor groen licht krijgt wordt pas na 6 april bekend. Voor vrouwenkoor Con Brio uit Etten is inmiddels al wel zeker dat de geplande koorreis naar Engeland in het water valt. En de Ulftse Nachtegalen zien zich een trip naar Neerpelt door de neus geboord worden. "We mochten er meedoen aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd omdat we het beste jeugdkoor van Nederland waren geworden", vertelt dirigent Ben Simmes. "Gewoon heel jammer. Net als het feit dat het grote Memorial Concert van het Blaasorkest Gaanderen niet doorging. Daar zouden we afgelopen zaterdag met veel plezier aan mee hebben gedaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden