Lianne Wassink van spellenwinkel De Betovering. Nu mensen aan huis gekluisterd zijn, worden er volop bordspellen gespeeld. (foto: Roel Kleinpenning)
Lianne Wassink van spellenwinkel De Betovering. Nu mensen aan huis gekluisterd zijn, worden er volop bordspellen gespeeld. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
coronavirus

'Mensen zoeken naar vermaak'

Oude IJsselstreek/Doetinchem - Ruim twee weken geleden werd de eerste Corona besmetting in Nederland geconstateerd. Maatregelen die afgekondigd zijn door het RIVM en de regering moeten ervoor zorgen dat het virus, dat de hele wereld in haar greep houdt, de kop wordt ingedrukt. De meningen zijn eensgezind: “We houden ons aan de landelijke maatregelen.”

door Hans Hissink

De nieuwsfeiten volgen elkaar snel op. Wat gisteren besloten is, kan vandaag maar zo weer anders zijn. Dat iedereen de afgekondigde maatregelen serieus neemt is een ding dat zeker is. Sportclubs en culturele instellingen hebben de deuren gesloten, allerlei evenementen worden afgelast en mensen blijven zoveel als mogelijk thuis werken. De horeca en de scholen zitten dicht tot in ieder geval 6 april.

Gezond verstand

De gemeente Doetinchem is heel duidelijk. “We houden ons aan de landelijke maatregelen. Bijeenkomsten die door de gemeente georganiseerd zijn worden afgelast. Denk daarbij aan bewonersavonden en verschillende herdenkingsbijeenkomsten die al gepland waren. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, uiteraard spelen we daar op in,” aldus een woordvoerder. Gemeente Oude IJsselstreek wijkt hier niet van af en geeft een duidelijke boodschap mee. “We rekenen op ieders gezond verstand en gaan ervan uit dat iedereen een bijdrage wil leveren om verspreiding van het coronavirus te beperken. We zullen toezien op het naleven van de bepalingen en indien nodig treden we op.” Beide gemeenten werken de website telkens bij met het laatste nieuws.

Een voorbeeld dat de nieuwsfeiten en maatregelen elkaar snel volgen is het Graafschap College. In eerste instantie was er actie ondernomen aan de hand van de landelijke richtlijnen. Om te voorkomen dat grote groepen mensen tegelijk in de gebouwen aanwezig zouden zijn, was er een wisselrooster voorbereid dat vanaf dinsdag 17 maart ingevoerd zou worden. Afgelopen zaterdag werd besloten om alle leslocaties van het Graafschap College met ingang van 16 maart te sluiten. De dag erna werd bekend gemaakt dat àlle scholen van 16 maart tot 6 april gesloten zouden blijven. Dit geldt ook voor de horeca. Een grote strop voor de ondernemers.

Schouwburg Amphion moet noodgedwongen alle voorstellingen annuleren. Directeur Charles Droste werd enigszins overvallen door de maatregelen. “Het is best een puzzel voor ons, het gaat om twee voorstellingen per dag waarvoor een andere datum gezocht moet worden. Wanneer april ook wegvalt, wordt het een onoverkomelijk probleem. Je praat dan over 35 voorstellingen die we gewoon kunnen wegstrepen. Vervelend voor het publiek, dramatisch voor de artiesten en hun technische personeel.” Bij de DRU Cultuurfabriek ligt het nog weer anders. “Wij zijn een podium- én horeca locatie en waren al een beetje aan het anticiperen. De grote bijeenkomsten schuiven we door naar een later moment. Dat lukt in de meeste gevallen wel. We moeten heel snel schakelen, het zijn tropendagen.”

Wilco Fles is ZZP’er en boeker van muziekbands. Hij merkt aan den lijve wat de maatregelen voor gevolgen hebben. “In mijn eigen kring ken ik veel ZZP’ers, die zijn per direct werkloos. Voor deze groep is geen vangnet en geen bijstand. We moeten heel creatief zijn om aan werk te komen.” Als boeker van bands ziet hij ook de gevolgen. “Organisatoren willen geen risico’s lopen en annuleren veel evenementen tot eind april. Het is een gigantische schadepost.”

Noodgedwongen thuis

Door alle maatregelen die genomen zijn, moet iedereen meer tijd noodgedwongen thuis doorbrengen. Dat betekent dat die tijd op een andere manier besteed moet worden. Spellenwinkel De Betovering in Doetinchem merkt dat aan den lijve. Het was afgelopen zaterdag dubbel zo druk dan normaal. “Normaal gesproken is het een wat rustige tijd. Nu hebben we het duidelijk drukker. Iedereen heeft het erover. Mensen geven ook aan dat zij niet weten wat er gaat gebeuren. Stel dat we met ons allen niet meer het huis uit mogen. Ze zijn op zoek naar vermaak. De legpuzzels gaan op dit moment heel hard. Er worden ook veel meer spellen verkocht,” legt Nina van Campen van de spellenwinkel uit. Zij heeft wel wat tips voor spellen die helpen om deze periode door te komen. “Dobbelspellen zoals Keer op Keer en Bommen en Granaten, maar ook het kaartspel L.A.M.A, zijn ontzettend leuk om te spelen voor de hele familie.”

DZC’68 heeft voor de thuiszittende voetballers een alternatief bedacht om vanuit huis te kunnen trainen, de zogenaamde Corona challenges. Vanaf maandag 16 maart staat er iedere dag een voetbaloefening op de website. Teams kunnen elkaar uitdagen en laten zien wie als beste de challenges uitvoert.

Noaberschap

Intussen zijn er op social media verschillende initiatieven ontplooid om hulp te bieden aan de mensen die het echt nodig hebben in deze periode. Eén ervan is de Facebookpagina Coronahulp Achterhoek. Deze is in het leven geroepen door Nino Uijting. “Ik zag allemaal super mooie berichten en initiatieven voorbij komen. Op deze manier krijgen die een centrale plek en kunnen ze gedeeld worden met elkaar. Zie het als vraag en aanbod voor het zorgen en ontzorgen van Achterhoekers. Een mooi initiatief met draagvlak en enthousiasme vanuit de regio. Een plek voor ‘noaberschap’.”

De rijksoverheid heeft een website geopend waar alle informatie te vinden is over het coronavirus.

rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden