Pilot in Gendringen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen

Gendringen - Op donderdag 27 februari tekenen Gerrolt Ooijman (directeur Wonion) en Cynthia van den Heuvel (directeur Zlimthuis) de samenwerkingsovereenkomst Langer Zelfstandig Thuis Wonen.

Het gaat om een pilot van woningcorporatie Wonion. Zij gaat ruim 200 oudere huurders in Gendringen voorzieningen aanbieden, die het mogelijk maken om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen in hun woning. 

Het betreft oudere bewoners van zelfstandige woningen zonder zorgvoorzieningen. Wonion doet dit in samenwerking met Zlimthuis en Samenleven en met steun van de Regio Achterhoek. Op basis van de ervaringen die de samenwerkende partijen in Gendringen opdoen, wordt het project uitgerold in alle kernen waar Wonion bezit heeft.

Begin dit jaar berichtten de media dat Nederland de groeiende groep ouderen nu onvoldoende voorzieningen biedt in hun (toekomstige) woon- en zorgbehoeften. Steeds meer ouderen blijven zelfstandig wonen, ook als ze afhankelijk worden van zorg. Zij hechten veel waarde aan hun zelfstandigheid. Maar soms hebben zij geen keus. Het overheidsbeleid is er namelijk al jaren op gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, ook op oudere leeftijd. Er zit echter een groot gat tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis.
In de Achterhoek is de vergrijzing groter dan in de rest van Nederland. In deze krimpregio worden bovendien weinig nieuwe woningen gebouwd. Er moeten dus andere oplossingen worden gevonden om de groeiende groep ouderen voldoende te faciliteren in hun (toekomstige) woon- en zorgbehoeften.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden