Impuls voor toerisme: meer diversiteit

Oude IJsselstreek wil zes gebieden binnen de gemeente een impuls geven op het gebied van het recreatieve en toeristische aanbod. Dit zijn Vennebulten en De Radstake, Idink Nibbelink, Engbergen, DRU, Slootermeer en Scholtenhof en de Oude IJssel. Zo’n impuls moet meer diversiteit geven aan het aanbod op het gebied van recreatie en toerisme, zodat een bredere groep toeristen naar deze regio komt.

Oude IJsselstreek - De vrijetijdssector is in ontwikkeling. Ook in de Achterhoek. Het aantal overnachtingen stijgt en dagtoerisme en verblijfstoerisme groeit naar elkaar toe. NBTC Holland Marketing verwacht dat het aantal overnachtingen in de Achterhoek kan gaan groeien naar bijna een miljoen in 2030. “We hebben heel mooie, innovatieve bedrijven, prachtige natuur en industrieel erfgoed”, zegt Janine Kock, wethouder toerisme en recreatie bij de gemeente Oude IJsselstreek. “Verder hebben we gastvrije en creatieve ondernemers. Toerisme maakt deel uit van de economie. We willen als gemeente aantrekkelijk blijven voor de eigen inwoners en mensen van buiten.”

Om een zo goed mogelijk aanbod te kunnen bieden, kijkt de gemeente naar het profiel van de bezoeker. “Het is nu zo dat vooral toeristen die van de natuur houden of die rust zoeken deze regio bezoeken”, geeft Kock aan. "We gaan ons meer richten op avontuurzoekers, mensen met een bovengemiddelde interesse in kunst en cultuur en die meer te besteden hebben. Ze zoeken vaak de wat bijzondere vormen van verblijfsaccommodaties. We hebben hier groeimogelijkheden voor hotels en groepsaccommodaties.”

Voor de nieuwe doelgroepen waar we op willen focussen, is het aanbod nog wat gering”, laat Kock weten. “We willen daarin verandering brengen door onder meer de Oude IJssel neer te zetten als unique selling point en kijken hoe we de bevaarbaarheid tussen Doesburg en Duitsland verder kunnen ontwikkelen. Op het gebied van kunst en cultuur zien we goede kansen in een depotmuseum met een landelijke uitstraling, dat aansluit op Museum More en Villa Mondriaan. Musea hebben aangegeven dat ze de kunst uit die depots willen laten reizen. Dat zouden bijvoorbeeld werken van Jan Toorop kunnen zijn, want hij verbleef vroeger veel in deze regio. We kijken of we die tentoonstelling hier naar toe kunnen halen als expositie bij de DRU.”

Verder vormt de ijzerindustrie een belangrijke trekpleister. De gemeente wil graag dat ondernemers hun ideeën kenbaar maken. “We rollen de rode loper uit voor ondernemers”, zegt Kock. “We willen ook meer verbinding met de ondernemers onderling, zodat ze elkaar leren kennen." Oude IJsselstreek heeft nog ruimte voor ondernemers, bijvoorbeeld in de verblijfsrecreatie. "Ook zijn er mogelijkheden voor onbeperkt genieten voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Met overnachtingen willen we elk jaar 2 procent groeien."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden