Les over landbouwvoertuigen op de Mariaschool. (foto: Roel Kleinpenning)
Les over landbouwvoertuigen op de Mariaschool. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Lessen over gevaren landbouwverkeer

Ulft – Afgelopen woensdag maakten leerlingen van de Mariaschool uit de hoogste groepen kennis met de gevaren van grote landbouwvoertuigen in het verkeer. In het kader van het landelijke lesprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) kregen ze theoretische uitleg en mochten ze als bestuurder van een groot voertuig zelf ervaren welke gevaren ze in het (school)verkeer lopen.

door Reinier Kroesen

Zowel een groep studenten van de afdeling loonwerk als hun docent Emiel Burgers van het Zone College uit Doetinchem (voorheen het MAS) kwamen met een aantal grote landbouwvoertuigen naar Ulft. De kinderen uit groep 7 en 8 van de Mariaschool liepen in de loop van de ochtend groepsgewijs naar de parkeerplaats van SDOUC. Emiel Burgers, vooraf in de voetbalkantine: "Normaal geven we deze lessen in het najaar, na de maisoogst. Nu doen we dat aan het begin van het seizoen, overal op scholen in de regio. Dit project hebben wij in 2008 opgezet, naar aanleiding van het dodelijk ongeluk met een fietser uit Kilder, die in aanraking kwam met een landbouwvoertuig. Het belangrijkste van dit project is samen spelregels af te spreken. De ouders zeggen vaak tegen de kinderen dat ze achter elkaar moeten fietsen. Dan leg je juist je leven in de waagschaal van de chauffeurs van die grote voertuigen die er dan toch maar heel voorzichtig langs proberen te manoeuvreren. Wij adviseren de kinderen daarom gewoon naast elkaar te fietsen en zo een blok te vormen waar die tractoren niet voorbij kunnen. Fietsers hebben net zoveel rechten als de voertuigen. De maximum snelheid gaat dadelijk naar 40 kilometer per uur, dat is nu nog 25 kilometer."

Na een stukje theoretische uitleg in de kantine door Emiel mochten de leerlingen naar buiten. Daar werd ze te verstaan gegeven dat het verstandig is om even in de berm te gaan staan als er een groot landbouwvoertuig nadert. De kinderen mochten om de beurt plaats nemen in de tractorcabine om te ondervinden wat je daar wel en niet ziet van fietsers om je heen.

Het meest schokkende was om te zien hoe een tractor met daarachter een ploeg een gevaarlijke uitslag maakte en daarmee een levensechte pop met een harde klap tegen de grond werkte. Ties (10) : "Ik vind deze lessen echt cool, dat je in die hoge cabine van de tractor mag zitten." Terwijl hij daar letterlijk hoog en droog zat op deze stormachtige ochtend moesten medeleerlingen naast de tractor gaan staan en flink joelen. Hij verklaarde naderhand niets gehoord te hebben en werd zich zo bewust van het feit dat een bestuurder van een landbouwvoertuig weinig hoort en meekrijgt van laag verkeer op zich heen.

Ties: "In de spiegels zie je de fietsers en voetgangers niet, de chauffeur heeft het druk genoeg met het letten op het verkeer voor zich. Je komt er zo wel achter dat je wel zelf moet opletten op je veiligheid."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden