Walter Hobelman uit Gendringen achter zijn bureau waar hij zijn boek  voor een groot gedeelte heeft geschreven. (foto: Roel Kleinpenning)
Walter Hobelman uit Gendringen achter zijn bureau waar hij zijn boek voor een groot gedeelte heeft geschreven. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Verzwijg financiële problemen niet'

Ulft - In het boek 'Al mijn schuld is weggedaan' beschrijft Walter Hobelman hoe hij in de financiële problemen is geraakt, en hoe hij hier weer uitgekomen is. Met dit boek, dat op 29 februari gepresenteerd wordt, wil hij het taboe rondom armoede en schulden in Nederland doorbreken.

door Carla van der Meer

De financiële problemen begonnen toen Hobelman zijn werk kwijtraakte. "Ik maakte voor mijn werk veel reiskilometers met mijn eigen auto", vertelt hij. "Dat geld heb ik nooit terug gehad. We hebben als gezin financieel nooit veel spek op de botten gehad. Ik kreeg een WW-uitkering, maar dan krijg je 70 procent van je loon. Twee van onze kinderen gingen studeren en op kamers. Dus als gezin kregen we meer kosten. Eind 2014 besloot ik voor mezelf te beginnen, maar als startende ondernemer heb je tijd nodig om je inkomsten op te bouwen."

Abonnementen opgezegd

Hobelman en zijn vrouw hadden al een poos in de gaten dat het niet goed ging. "We hadden al abonnementen opgezegd en waren voorzichtig met boodschappen doen, maar we bleven achteruit boeren. Dan loop je op een gegeven moment vast. Mijn vrouw kon op een dag niet meer pinnen in de supermarkt. Dan heb je echt een probleem. Omdat we zelf al veel bezuinigd hadden, kon Schuldhulpmaatje niet veel voor ons doen."

Om te voorkomen dat de deurwaarder op de stoep zou staan, heeft Hobelman zelf bewindvoering aangevraagd. "Die heeft onze schuldenlast in kaart gebracht, heeft een plan gemaakt van wat we konden aflossen en is met de schuldeisers in gesprek gegaan."

Het gezin heeft drie jaar onder bewind gestaan. Toen deed zich een situatie voor waardoor Hobelman al zijn schulden in één keer af kon lossen. "Dat voelt prettig", zegt hij. "Inmiddels hebben we onze financiën weer zelf in handen en hebben we een buffer opgebouwd."

Aanleiding om met het boek van start te gaan was een gesprek met Ivon van de Wetering, projectondersteuner sociaal werk Oude IJsselstreek, die Hobelman interviewde voor een artikel in de plaatselijke krant over het Stap vooruit Festival. "Tijdens het interview concludeerden we allebei dat het helpt om over je problemen te praten. Ik wilde al langer een boek schrijven, maar door het gesprek met Ivon, besloot ik om de stap te nemen. Ik heb met mijn gezin overlegd, en zij vonden het prima. Een uitgever was ook al snel gevonden. Burgemeester Otwin van Dijk bood spontaan aan om het voorwoord te schrijven. Dit boek heb ik geschreven om mensen te inspireren en aan te moedigen om financiële problemen bespreekbaar te maken. Ik heb gemerkt dat hier een taboe op rust. Maar als je open en eerlijk durft te zijn, krijg je meer begrip van mensen dan dat je negatieve reacties krijgt. Het is een heel veelzijdig en informatief boek geworden dat gaat over meer dan schulden alleen. Als gezin zijn we sterker uit deze situatie gekomen."

www.almijnschuldisweggedaan.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden