Het monument in Megchelen, waar burgemeester Otwin van Dijk met zijn vrouw en nichtje bij herdenkt.
Het monument in Megchelen, waar burgemeester Otwin van Dijk met zijn vrouw en nichtje bij herdenkt. (Foto: Roel Kleinpenning)

Oorlogsmonument in Megchelen centraal in MAX-podcast 'Verstilde Verhalen'

Megchelen - Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo'n 4.000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast 'Verstilde Verhalen' vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. 

Aflevering 3: Megchelen – De Zwijgende Held van Megchelen - 5 februari 

In Megchelen staat een monument waarop mannen en vrouwen te zien zijn die zwakke mensen in veiligheid proberen te brengen. Het beeld eert de onbaatzuchtige mensen uit Megchelen die de ontsnapte dwangarbeiders uit concentratiekamp Rees hebben geholpen. De ontsnapten, ongeveer 1.700 dwangarbeiders, werden in Megchelen opgevangen en verzorgd van november 1944 tot maart 1945.
Deze aflevering, te beluisteren vanaf woensdag 5 februari - gaat over Jan Venhorst, de eigenaar van een boerderij waar de eerste twee ontsnapte dwangarbeiders aanklopten. Toen hij hoorde in welke barre omstandigheden zij leefden, heeft hij samen met zijn broer een actie op touw gezet om de mensen daar te bevrijden. Venhorst heeft nooit over die tijd gesproken. In Verstilde Verhalen schetsen onder anderen zijn kinderen een beeld van die zwijgzame held.

Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land.

Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.

Te beluisteren via www.maxvandaag.nl.

Meer berichten