Foto:

Documentaire 'Het Verdriet van de Achterhoek'

Ulft - Zondag 9 februari zal de première plaatsvinden van de 70 minuten durende documentaire 'Het Verdriet van de Achterhoek'. De vertoning is in het portiersgebouw op het DRU Industriepark in Ulft om 14.00 uur. Toegang is gratis. Na afloop is er een ontmoeting met de makers en hoofdpersonen.

Makers Sabine Eijkholt en Marieke Spee hebben de afgelopen drie jaar gewerkt aan deze observerende film. In de documentaire worden de 41-jarige varkensboer Michel uit het Achterhoekse Laren en de rooms-katholieke parochie in Baak gevolgd. Beiden staan voor een keuze, een grote verandering die alles te maken heeft met de huidige tijd.
Varkensboer Michel heeft de moeilijke beslissing genomen het familiebedrijf na drie generaties te stoppen, we zien hem tijdens het laatste jaar dat hij nog varkensboer is en afscheid neemt van
zijn bedrijf en van zijn voormalige leven.

In Baak, staat het dorp en de parochie ook voor een belangrijke keuze. Het prachtig kerkgebouw is te groot voor de zondagse mis. Elke week zitten er minder bezoekers in de kerk, en de parochie wil zich terugtrekken. Ze bieden de gemeenschap aan het kerkgebouw over te nemen als dorpshuis, maar wat betekent dat voor de dorpelingen?
Op het Achterhoekse platteland, is bevolkingskrimp een belangrijk thema, iedereen krijgt er mee te maken. Voorzieningen verdwijnen,
mensen moeten afscheid nemen van zaken waar ze aan gehecht zijn: de kerk, scholen, hun bedrijf.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden