Theodoor Janszen in de cockpit van de Boeing 737 in huis. (foto: Roel Kleinpenning)
Theodoor Janszen in de cockpit van de Boeing 737 in huis. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Slaapkamervluchten richting Londen

Terborg – Afgelopen weekend ging de website Vlieg-Beweging van Theodoor Janszen 'in de lucht'. Zaterdag hield hij tegelijkertijd open huis en presenteerde hij een nagebouwde Boeing 737 cockpit en passagierscabine in zijn woning. In die levensechte vliegomgeving wil hij cursisten in drie uur tijd verlossen van vliegangst.

door Reinier Kroesen

Theodoor Janszen, van beroep vrachtwagenchauffeur, heeft een enorme passie voor de luchtvaart. Dat mondde uit in de bouw van een complete Seat Boeing 737 cockpit in een slaapkamer. Daar was hij bijna twee jaar mee bezig. Hij schafte daar alle originele onderdelen voor aan, een compleet werkend instrumentarium met panelen vol met duizelingwekkende aantallen schuifjes, knopjes en knipperende lichtjes. Janszen heeft contact met piloten, binnenkort komt er een bij hem om te vertellen hoe hij een en ander nog gedetailleerder kan uitvoeren.

Om met deze uit de hand gelopen hobby iets te doen heeft Theodoor zich verdiept in de wereld van mensen met vliegangst. Vanaf nu kan men bij hem een drie uur durende cursus boeken om daaraan te werken.

Janszen: "Het vliegtuig is gewoon het meest veilige vervoermiddel. Het is telkens een 'hot item' als er een vliegtuig neerstort, maar die twee recente ongelukken bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door technische fouten tijdens de vliegtuigbouw. Dagelijks zitten er acht miljoen mensen in de lucht en die komen allemaal op plek van bestemming. Per jaar zijn er soms zeshonderd slachtoffers bij crashes, soms ook maar honderd. En die ongelukken zijn vaak met kisten uit landen die op de zwarte vluchtlijst staan. Tijdens de cursus bootsen we in 'real time' een echte vlucht na van veertig minuten, bijvoorbeeld naar Londen. Inclusief stijgen en landen, de plaatselijke weersgesteldheid en lokale beelden uit het vliegtuigraampje. Vooraf geef ik theoretische uitleg en neem dan plaats in de cockpit, de passagiers in een vliegtuigstoel. Het gordijn tussen ons gaat grotendeels dicht. De cursist kan rustig een boek lezen. Men hoort ondertussen alle geluiden die je ook waarneemt tijdens het vliegen. Als bezoekers alleen maar al weten wat er allemaal gebeurt en waarom geeft dat al rust. We vertonen een flight-safety filmpje. De mobiel op vliegtuigstand, alleen bedoeld om communicatie tussen piloot en grondpersoneel niet te verstoren. De telefoon heeft geen invloed op de vliegtuigwerking. Er is uitleg over zwemvesten en zuurstofmaskers en men krijgt koffie of thee. Helaas volgt geen taxfree verkoop!"

Dat laatste vertelt de in pilotenuniform gestoken Janszen met brede grijns. In totaal kost zo'n ochtend-, middag- of avondsessie op zaterdag of zondag 149 euro. Voor dat bedrag mogen drie personen zich aanmelden in familie- of vriendenverband. Hij zet geen 'vreemden' bij elkaar, noemt vliegangst ook een vorm van schaamte. Voor kinderen is er een Kidsprogramma.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden