Biebtip

Biebtip: Hannekelief, het waargebeurde onderduikverhaal van Hanneke Gelderblom-Lankhout

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 153 door Babs Vroegindewey

Hannekelief, het waargebeurde onderduikverhaal van Hanneke Gelderblom-Lankhout

In dit boek verteld Andre van der Linden het waargebeurde verhaal van Hanneke Gelderblom-Lankhout.

Hanneke hield een dagboek bij in de Tweede Wereldoorlog.
Ze is een Joods meisje uit Den Haag, die in 1944 door verzetsheldin Tante Zus naar Brabant wordt gebracht. Ze komt uiteindelijk terecht in Eerde bij Jan en Joske Jansen. Zij vertelden de mensen in het dorp dat ze een achternichtje was. Haar ouders zouden zijn omgekomen bij het bombardement van Rotterdam. Haar zwarte haar was te verklaren, omdat ze oorspronkelijk in Surabaja, in Nederlands-Indië geboren was.
Deze feiten moest de jonge Hanneke uit haar hoofd leren, maar het was een leugen en liegen is niet leuk. Op elk onderduikadres een andere naam en een nieuw verhaal onthouden, dat viel niet mee. In werkelijkheid had ze een broertje, een vader en een moeder, maar daar mocht ze niet over praten. Ze was haar gevoel voor veiligheid kwijt.

André van der Linden uit Mariaheide schreef Hannekelief vanuit het perspectief van de 8-jarige Hanneke. De herinneringen van Hanneke vulde hij aan met die van ooggetuigen en ook kon hij dankbaar putten uit het grote onderzoek dat de Udense historicus Dr. Frans Govers deed voor zijn publicatie ‘Corridor naar het Verleden’ uit 1983. De mensen die Hanneke in de oorlog hielpen overleven, heeft Frans uitgebreid geïnterviewd en zijn onderzoek vormde dan ook de historische basis voor Hannekelief.

Het boek is voorzien van vele foto’ s wat zorgt voor een levendig verhaal waarin je leert wat het betekend om te moeten vluchten en onderduiken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden