Burgemeester Otwin van Dijk, Els Bakker en de zussen Hanneke en Aly te Lindert. (foto: Roel Kleinpenning)
Burgemeester Otwin van Dijk, Els Bakker en de zussen Hanneke en Aly te Lindert. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Keien symboliseren Holocaustdoden

Terborg - In het plantsoen schuin tegenover hotel De Roode Leeuw werd afgelopen woensdagavond het tijdelijke monument LEVENSLICHT onthuld. Een rond tableau met in het donker oplichtende stenen die symbool staan voor, en qua aantal gelijk zijn aan het aantal Holocaustslachtoffers uit onze gemeente.

door Reinier Kroesen

Vier leerlingen van basisschool Dynamiek trokken samen met burgemeester Van Dijk in volledige duisternis het doek weg dat was gespannen over een cirkel van circa een meter doorsnede, gevormd door die lichtgevende keitjes. De stenen zijn afkomstig uit een veel groter, gelijkvormig LEVENSLICHT monument dat een week eerder werd onthuld in Rotterdam.

Het plan is ontwikkeld door lichtkunstenaar Daan Roosegaarde. In de Maasstad lagen in de buurt van de Erasmusbrug in totaal 104.000 steentjes, overeenkomstig het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Die steentjes zijn nu vanuit de Maasstad verdeeld over meer dan 150 Nederlandse gemeenten waar die getroffen bevolkingsgroepen woonden in de Tweede Wereldoorlog.

Het initiatief is genomen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in het kader van de 75-jarige bevrijdingsherdenking op 27 januari van kamp Auschwitz. Hanneke en Aly te Lindert van boerderij de Huisstede in Sinderen lazen voor uit het dagboek van hun moeder en een kinderboek dat een kleinkind schreef over de gebeurtenissen in hun ouderlijke boerderij. Tijdens de oorlog zaten daar vijf Joden ondergedoken. Door verraad werden tijdens een brute overval op die plek drie van hen gedeporteerd en later vermoord, twee overleefden het. Hanneke vertelde voor de onthulling: "In 1994 heb ik mijn moeder gevraagd haar beleving van de oorlogstijd en dat verraad in 1943 op te schrijven." Ze las een stukje voor uit dat opgetekende verhaal.

Otwin van Dijk refereerde in zijn openingstoespraak aan de oorlogsgeschiedenis van zijn onderkomen nu. "Ik woon met mijn vrouw Karin in een boerderij in Breedenbroek, met ook een bijzonder oorlogsverhaal. In de oorlog zat daar de familie Spier ondergedoken, vijf Joodse mensen uit Terborg. Die verbleven in een afgetimmerd zoldergedeelte, bereikbaar via een verborgen trap. In onze huidige logeerkamer zit nog steeds een ingebouwde kast. Daar stond vroeger die zoldertrap, een geheime opgang. Eigenlijk ook een soort Achterhuis van Anne Frank. Dankzij het heldhaftige optreden van het boerenechtpaar en een huisarts die in het geheim een chronisch ziek lid van die familie behandelde hebben ze het allemaal overleefd. Maar zoveel andere Joodse families niet. Elke keer als in die kamer ben denk ik aan dit verhaal en word ik even stil, alsof ik wordt meegezogen in de tijd. Hoe is het mogelijk dat men elkaar veroordeelt vanwege geloof of afkomst?"

Meer berichten