VVD Achterhoek bezoekt Waterzuivering Etten

Etten - Op vrijdagmiddag 17 januari bezochten leden van lokaal netwerk VVD Achterhoek de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Etten. Hier wordt elke dag ca. 24 miljoen liter afvalwater van huishoudens en bedrijven (en ook hemelwater) van de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland gezuiverd. Het inkomende vuile water wordt in meerdere stappen gezuiverd. Daarna wordt het schone water in de Oude IJssel gepompt.
Het bezoek begon met een vragenuurtje. Tijdens het vragenuurtje zijn er veel vragen gesteld over de klimaatveranderingen en daardoor ontstane droogte van afgelopen jaren. Het gaat dan met name om het probleem om water zoveel mogelijk vast te houden en het op hoogte houden van het grondwaterpeil.

Op het terrein aan de Oude IJsselweg in Etten komen de rioolwaterzuivering, stuw, sluis en Oude IJssel samen. Het stuw- en sluiscomplex is een paar jaar geleden gerenoveerd. Vorig jaar is het omliggende natuurterrein ingericht met onder andere een nieuwe beek van 1,5 kilometer lang met vistrappen. Daarnaast loopt het Pieterpad en het lokale ommetje Etten - Terborg nu over het terrein en zijn fietspaden, kano op- en uitstapplekken en afmeergelegenheden voor de recreatievaart en de Iesselganger aangelegd. Dit maakt de plek bij uitstek geschikt om de verschillende facetten van het werk van het waterschap te laten zien.
De rioolwaterzuiveringsinstallatie is onderdeel van Waterschap Rijn en IJssel. Zij beheren het oppervlaktewater en grondwater in de Achterhoek, Liemers en een stukje Overijssel. De VVD heeft 3 zetels in het Algemeen Bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel en levert 1 heemraad.

Meer berichten