Vlnr: Jos Bezer, John Freriks en Gerrie Massop. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Jos Bezer, John Freriks en Gerrie Massop. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

VV Gendringen baalt van vandalisme

Gendringen – Sinds het fiets-/wandelpad langs de velden van voetbalvereniging Gendringen aangelegd is neemt vandalisme door hangjongeren aan het terrein alsmaar toe. Voor bestuur en terreinknechten is de maat vol. Ze willen in contact komen met die groep, niet om te straffen maar bewust te maken van de gevolgschade.

door Reinier Kroesen

Vrijdagmiddag kwamen terreinknecht Gerrie Massop, vrijwilliger Jos Beser en voorzitter John Freriks naar de voetbalkantine om hun verhaal te doen. Sedert drie jaar geleden het pad langs het complex werd geopend wordt de overlast steeds erger. Jongeren parkeren hun scooter of soms zelfs hun auto achter de tribune. Langzamerhand is het daar verworden tot hangplek. Het begon destijds met achtergelaten bierflesjes, wietzakjes en andere rommel.

Stangen verbogen

Jos: "De laatste tijd wordt het steeds erger. De tribuneruiten moeten het regelmatig ontgelden en netten van de voetbaldoelen worden kapot geknipt: al gauw een schadepost van telkens tweehonderd euro. Afgelopen weken werden de stangen van die goals zelfs moedwillig verbogen." Gerrie: "Die jongens komen hier gewoon met een scooter aanjagen, die zetten ze midden voor de overkapping. Ze gaan daar bovenin zitten. Ik heb ze al een paar keer weggestuurd, maar dan krijg je er ook nog eens grote mond bij. Ik vind die overlast heel erg, ik heb het rode hart voor Gendringen, daar doe ik alles voor. Mijn vrouw zei: 'Stop er toch mee!'" De voorzitter: "We hebben hier een open sportpark, dat houdt in dat we het ook verhuren aan maatschappelijke instellingen zoals Estinea. En, dat onze eigen leden hier overdag op eigen gelegenheid mogen voetballen." Jos: "Laatst stonden er vijf auto's. Die gasten zeiden dat ze uit Gaanderen en Ulft kwamen. Ze antwoordden dat ze hier tenminste mochten voetballen. Bij clubs in de regio werden ze weggestuurd."

Freriks: "Dat voetballen mag hier en dat is een bewuste keuze, dat open karakter. Ik zou het fijn vinden als middels dit artikel die jongens begrijpen wat het onze vrijwilligers doet. Dat maakt dat die er langzamerhand de balen van krijgen, geen zin meer hebben in hun werk. En je moet al zo'n moeite doen om ze te krijgen. De veroorzakers moeten zich bewust worden van wat ze onze 600 leden en 200 vrijwilligers aandoen. Van vernielingen vanaf nu gaan we toto's maken en iedere keer aangifte doen. De situatie is kortgesloten met de gemeente, buitengewone opsporingsambtenaren komen vaker kijken. Ze hebben ook de jongerenwerker benaderd. De aanpak van het probleem ligt niet bij ons maar bij de overheid; de handhaving is hun bevoegdheid. Mochten wij als VV Gendringen iets voor die jonge doelgroep kunnen doen of als zij hun verhaal aan ons kwijt willen kunnen ze mij altijd benaderen: voorzitter@vvgendringen.nl."

Meer berichten